Je slavný pojem z Texasu z dob zlaté horečky v Americe, kdy tamější hledači pokladů vařili tento pokrm přímo v kotlíku na otevřeném ohni. Původ má ovšem tento recept v Mexiku.
Ingredience:
500 g | mletého hovězího masa |
400 g | konzervovaných rajčat |
400 g | sterilovaných červených fazolí |
2 lžičky | rajčatového protlaku |
1 lžička | mletého chilli |
2 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | mletého kmínu |
1 lžíce | sladké papriky |
0,5 lžíce | sušeného tymiánu |
400 ml | zeleninového vývaru |
4 ks | šalotky |
3 ks | stroužků česneku |
2 ks | čtverečků čokolády |
1 ks | červené papriky |
špetka cukru | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Ve větších hrnci na rozehřátém oleji za pravidelného míchání restujeme asi 5 minut očištěné, na jemno nakrájené šalotky (měly by změknout a zesklovatět), pak přidáme oloupané, utřené stroužky česneku, očištěnou papriku nakrájenou na kostičky, promícháme a po minutě přisypeme sladkou papriku, mletou chilli i mletý kmín
2. Na středním plameni smažíme, dokud se vše nepropojí, pak přidáme mleté maso, vařečkou se snažíme rozdělit ho na co nejmenší kousky a důkladně jej opečeme, mělo by vytvořit malé hnědé hrudky (maso musí být dokřupava usmažené, nikoliv dušené) a nakonec směs důkladně osolíme a opepříme
3. Přilijeme vývar, přidáme konzervovaná rajčata, tymián, čokoládu, špetku cukru, podle chuti sůl i mletý pepř a nakonec vmícháme rajčatový protlak, vše pak přivedeme k varu, přiklopíme a na nízkém plameni necháme 20 minut probublávat, občas zamícháme a podle potřeby přilijeme dvě lžíce vody
4. Nakonec vsypeme okapané sterilované fazole, znovu přivedeme k varu a krátce prohřejeme, dochutíme solí i pepřem a před podáváním necháme pokrm 10 minut odpočinout.
Servírujeme s rýží nebo pečivem.