REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chilli con carne II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je slavný pojem z Texasu z dob zlaté horečky v Americe, kdy tamější hledači pokladů vařili tento pokrm přímo v kotlíku na otevřeném ohni. Původ má ovšem tento recept v Mexiku.


Ingredience:
500 gmletého hovězího masa
400 gkonzervovaných rajčat
400 gsterilovaných červených fazolí
2 lžičkyrajčatového protlaku
1 lžičkamletého chilli
2 lžíceolivového oleje
1 lžícemletého kmínu
1 lžícesladké papriky
0,5 lžícesušeného tymiánu
400 mlzeleninového vývaru
4 ksšalotky
3 ksstroužků česneku
2 ksčtverečků čokolády
1 ksčervené papriky
špetka cukru
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Ve větších hrnci na rozehřátém oleji za pravidelného míchání restujeme asi 5 minut očištěné, na jemno nakrájené šalotky (měly by změknout a zesklovatět), pak přidáme oloupané, utřené stroužky česneku, očištěnou papriku nakrájenou na kostičky, promícháme a po minutě přisypeme sladkou papriku, mletou chilli i mletý kmín
2. Na středním plameni smažíme, dokud se vše nepropojí, pak přidáme mleté maso, vařečkou se snažíme rozdělit ho na co nejmenší kousky a důkladně jej opečeme, mělo by vytvořit malé hnědé hrudky (maso musí být dokřupava usmažené, nikoliv dušené) a nakonec směs důkladně osolíme a opepříme
3. Přilijeme vývar, přidáme konzervovaná rajčata, tymián, čokoládu, špetku cukru, podle chuti sůl i mletý pepř a nakonec vmícháme rajčatový protlak, vše pak přivedeme k varu, přiklopíme a na nízkém plameni necháme 20 minut probublávat, občas zamícháme a podle potřeby přilijeme dvě lžíce vody
4. Nakonec vsypeme okapané sterilované fazole, znovu přivedeme k varu a krátce prohřejeme, dochutíme solí i pepřem a před podáváním necháme pokrm 10 minut odpočinout.

Doporučení:

Servírujeme s rýží nebo pečivem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy