REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chiles en Nogada

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na autentické chiles en nogada, slavnostní jídlo v barvách mexické vlajky. Jde o starý rodinný recept z Mexika z 50. let 20. století. V tomto jídle Mexičané dokázali spojit ostrou chuť chilli papriček se sladkými tóny některých dalších surovin. Pokrm se ve velkém servíruje především v den nezávislosti Mexika, tedy v polovině září.


Ingredience:
Rozpis na 6 porcí:
6 ksvelkých poblano chiles (větší zelené chilli papriky))
Na masovou náplň:
300 gvepřového masa
300 ghovězího masa
150-200 gkandovaného ovoce
3-4 ks(švestková) římská rajčátka
1 ksstředně velký brambor
1 ksstředně velká mrkev
1 ksstředně velké bíle cibule
1 kscuketové tykve
1/2 šálkukuliček hrášku
1/2 šálkumandlí
1/2 sáčkurozinek
1 lžícehnědého cukru
1/2 lžičkymleté skořice
1 lžičkasoli + podle chuti
Na omáčku nogada:
1+1/4 šálkusmetany
1/2 šálkůvlašských ořechů
1/2 čajové lžičkyskořice
1 lžícehnědého cukru
Ostatní:
1 svazekčerstvé petrželky
2 ksmenší granátová jablka

Postup:
  1. Hovězí i vepřové maso rozkrájíme na silnější plátky, ty vložíme do hrnce, zalijeme vodou, aby bylo všechno maso úplně potopené, mírně osolíme, vodu přivedeme k varu, vaříme tak 20 minut, pak maso vytáhneme, necháme prochladnout, vývar si necháme na pozdější použití
  2. Prochladlé maso nakrájíme na měnší kostky, poté je nasekáme nadrobno
  3. Očištěnou zeleninu, tedy cibuli, mrkev, cuketu a brambory nakrájíme na drobné kostičky, mandle nasekáme, kandované ovoce, také
  4. Připravíme si základ na omáčku; nakrájená rajčata na půlky dáme do mixéru, přidáme 1/2 sklenice vývaru z masa, promixujeme na hladký krém
  5. Cibuli orestujeme na na 3 polévkových lžících oleje, tak 2 minuty, pak přidáme brambory, promícháme, restujeme 5 minut, pak přidáme nasekané maso a promícháme, přidáme pyré z rajčat, dále mrkev, cuketu a rozinky a vše vaříme 5 minut, v této fázi přidáme také hrášek, kandované ovoce a mandle, důkladně promícháme, vaříme ještě 15 minut, dokud není veškerá zelenina zcela měkká a tekutina mírně zredukována (pokud bude směs naopak bez tekutiny, stačí ji mírně nastavit vývarem z masa)
  6. Připravíme si chilli papriky; papriky na otevřeném ohni opečeme ze všech stran, aý žčernají a budou mít velké puchýře. Kod nemá možnost přímého ohně, nevaří na plynu, může papriky dát pod gril do trouby, papriky dáme do sáčku, uzavřeme a necháme spařit, necháme v sáčku tak 10 minut, pak je vyndáme a slupku z paprik opatrně odstraníme, vydlabeme i jadřince, ale tak, aby papriky zůstaly v celku a téměř neporušené
  7. Příprava nogady (omáčky); nalijeme smetanu do nádoby mixéru, přidáme vlašské ořechy a skořici, mixujeme dohladka
  8. Plátky granátového jablka nakrájíme na polovinu, semena vydlabeme
  9. Listy petrželky nasekáme nadrobno, pár snítků si necháme na ozdobu
  10. Každou poblano chile, tedy připravenou, spařenou a bez slupky chilli papriku naplpníme masovou směsí a to až po okraj, klademe je na talíře, omáčkou nogada papriky přelijeme, povrch posapeme semínky granátového jablka a nasekanou petrželkou, ozdobíme snítky petrželky a podáváme.
Doporučení:

Celý recept si můžeme zlehčit použitím již hotové mleté směsi hovězího a vepřového masa. Místo velkých zelných poblano chiles lze použít větší klasické zelené papriky, ovšem ty nepálí, což jde dohnat chilli kořením. :)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy