Recept na autentické chiles en nogada, slavnostní jídlo v barvách mexické vlajky. Jde o starý rodinný recept z Mexika z 50. let 20. století. V tomto jídle Mexičané dokázali spojit ostrou chuť chilli papriček se sladkými tóny některých dalších surovin. Pokrm se ve velkém servíruje především v den nezávislosti Mexika, tedy v polovině září.
Ingredience:
Rozpis na 6 porcí: | |
6 ks | velkých poblano chiles (větší zelené chilli papriky)) |
Na masovou náplň: | |
300 g | vepřového masa |
300 g | hovězího masa |
150-200 g | kandovaného ovoce |
3-4 ks | (švestková) římská rajčátka |
1 ks | středně velký brambor |
1 ks | středně velká mrkev |
1 ks | středně velké bíle cibule |
1 ks | cuketové tykve |
1/2 šálku | kuliček hrášku |
1/2 šálku | mandlí |
1/2 sáčku | rozinek |
1 lžíce | hnědého cukru |
1/2 lžičky | mleté skořice |
1 lžička | soli + podle chuti |
Na omáčku nogada: | |
1+1/4 šálku | smetany |
1/2 šálků | vlašských ořechů |
1/2 čajové lžičky | skořice |
1 lžíce | hnědého cukru |
Ostatní: | |
1 svazek | čerstvé petrželky |
2 ks | menší granátová jablka |
Postup:
- Hovězí i vepřové maso rozkrájíme na silnější plátky, ty vložíme do hrnce, zalijeme vodou, aby bylo všechno maso úplně potopené, mírně osolíme, vodu přivedeme k varu, vaříme tak 20 minut, pak maso vytáhneme, necháme prochladnout, vývar si necháme na pozdější použití
- Prochladlé maso nakrájíme na měnší kostky, poté je nasekáme nadrobno
- Očištěnou zeleninu, tedy cibuli, mrkev, cuketu a brambory nakrájíme na drobné kostičky, mandle nasekáme, kandované ovoce, také
- Připravíme si základ na omáčku; nakrájená rajčata na půlky dáme do mixéru, přidáme 1/2 sklenice vývaru z masa, promixujeme na hladký krém
- Cibuli orestujeme na na 3 polévkových lžících oleje, tak 2 minuty, pak přidáme brambory, promícháme, restujeme 5 minut, pak přidáme nasekané maso a promícháme, přidáme pyré z rajčat, dále mrkev, cuketu a rozinky a vše vaříme 5 minut, v této fázi přidáme také hrášek, kandované ovoce a mandle, důkladně promícháme, vaříme ještě 15 minut, dokud není veškerá zelenina zcela měkká a tekutina mírně zredukována (pokud bude směs naopak bez tekutiny, stačí ji mírně nastavit vývarem z masa)
- Připravíme si chilli papriky; papriky na otevřeném ohni opečeme ze všech stran, aý žčernají a budou mít velké puchýře. Kod nemá možnost přímého ohně, nevaří na plynu, může papriky dát pod gril do trouby, papriky dáme do sáčku, uzavřeme a necháme spařit, necháme v sáčku tak 10 minut, pak je vyndáme a slupku z paprik opatrně odstraníme, vydlabeme i jadřince, ale tak, aby papriky zůstaly v celku a téměř neporušené
- Příprava nogady (omáčky); nalijeme smetanu do nádoby mixéru, přidáme vlašské ořechy a skořici, mixujeme dohladka
- Plátky granátového jablka nakrájíme na polovinu, semena vydlabeme
- Listy petrželky nasekáme nadrobno, pár snítků si necháme na ozdobu
- Každou poblano chile, tedy připravenou, spařenou a bez slupky chilli papriku naplpníme masovou směsí a to až po okraj, klademe je na talíře, omáčkou nogada papriky přelijeme, povrch posapeme semínky granátového jablka a nasekanou petrželkou, ozdobíme snítky petrželky a podáváme.
Celý recept si můžeme zlehčit použitím již hotové mleté směsi hovězího a vepřového masa. Místo velkých zelných poblano chiles lze použít větší klasické zelené papriky, ovšem ty nepálí, což jde dohnat chilli kořením. :)