REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chiles en Nogada

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na autentické chiles en nogada, slavnostní jídlo v barvách mexické vlajky. Jde o starý rodinný recept z Mexika z 50. let 20. století. V tomto jídle Mexičané dokázali spojit ostrou chuť chilli papriček se sladkými tóny některých dalších surovin. Pokrm se ve velkém servíruje především v den nezávislosti Mexika, tedy v polovině září.


Ingredience:
Rozpis na 6 porcí:
6 ksvelkých poblano chiles (větší zelené chilli papriky))
Na masovou náplň:
300 gvepřového masa
300 ghovězího masa
150-200 gkandovaného ovoce
3-4 ks(švestková) římská rajčátka
1 ksstředně velký brambor
1 ksstředně velká mrkev
1 ksstředně velké bíle cibule
1 kscuketové tykve
1/2 šálkukuliček hrášku
1/2 šálkumandlí
1/2 sáčkurozinek
1 lžícehnědého cukru
1/2 lžičkymleté skořice
1 lžičkasoli + podle chuti
Na omáčku nogada:
1+1/4 šálkusmetany
1/2 šálkůvlašských ořechů
1/2 čajové lžičkyskořice
1 lžícehnědého cukru
Ostatní:
1 svazekčerstvé petrželky
2 ksmenší granátová jablka

Postup:
  1. Hovězí i vepřové maso rozkrájíme na silnější plátky, ty vložíme do hrnce, zalijeme vodou, aby bylo všechno maso úplně potopené, mírně osolíme, vodu přivedeme k varu, vaříme tak 20 minut, pak maso vytáhneme, necháme prochladnout, vývar si necháme na pozdější použití
  2. Prochladlé maso nakrájíme na měnší kostky, poté je nasekáme nadrobno
  3. Očištěnou zeleninu, tedy cibuli, mrkev, cuketu a brambory nakrájíme na drobné kostičky, mandle nasekáme, kandované ovoce, také
  4. Připravíme si základ na omáčku; nakrájená rajčata na půlky dáme do mixéru, přidáme 1/2 sklenice vývaru z masa, promixujeme na hladký krém
  5. Cibuli orestujeme na na 3 polévkových lžících oleje, tak 2 minuty, pak přidáme brambory, promícháme, restujeme 5 minut, pak přidáme nasekané maso a promícháme, přidáme pyré z rajčat, dále mrkev, cuketu a rozinky a vše vaříme 5 minut, v této fázi přidáme také hrášek, kandované ovoce a mandle, důkladně promícháme, vaříme ještě 15 minut, dokud není veškerá zelenina zcela měkká a tekutina mírně zredukována (pokud bude směs naopak bez tekutiny, stačí ji mírně nastavit vývarem z masa)
  6. Připravíme si chilli papriky; papriky na otevřeném ohni opečeme ze všech stran, aý žčernají a budou mít velké puchýře. Kod nemá možnost přímého ohně, nevaří na plynu, může papriky dát pod gril do trouby, papriky dáme do sáčku, uzavřeme a necháme spařit, necháme v sáčku tak 10 minut, pak je vyndáme a slupku z paprik opatrně odstraníme, vydlabeme i jadřince, ale tak, aby papriky zůstaly v celku a téměř neporušené
  7. Příprava nogady (omáčky); nalijeme smetanu do nádoby mixéru, přidáme vlašské ořechy a skořici, mixujeme dohladka
  8. Plátky granátového jablka nakrájíme na polovinu, semena vydlabeme
  9. Listy petrželky nasekáme nadrobno, pár snítků si necháme na ozdobu
  10. Každou poblano chile, tedy připravenou, spařenou a bez slupky chilli papriku naplpníme masovou směsí a to až po okraj, klademe je na talíře, omáčkou nogada papriky přelijeme, povrch posapeme semínky granátového jablka a nasekanou petrželkou, ozdobíme snítky petrželky a podáváme.
Doporučení:

Celý recept si můžeme zlehčit použitím již hotové mleté směsi hovězího a vepřového masa. Místo velkých zelných poblano chiles lze použít větší klasické zelené papriky, ovšem ty nepálí, což jde dohnat chilli kořením. :)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Cheesecake tak, jak ho neznáte

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

číst dále ...

Roter Hahn: 3 způsoby jak si letos užít svátek zamilovaných, Valentýna

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

číst dále ...

Co za vás zvládnou zelené superpotraviny

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

číst dále ...

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…

číst dále ...

Nutramino protein bar – Proteinová pochoutka, která hrdě konkuruje nezdravým čokoládovým tyčinkám

Honí vás mlsná, ale nechcete zase tak úplně porušit zásady zdravého životního stylu a stravování? Tak co takhle proteinová tyčinka s vysokým obsahem bílkovin? Vyzkoušejte novinku na Košík.cz Nutramino protein bar. Pochoutka, která na první pohled připomíná nezdravé čokoládové tyčinky, ale díky svému složení se řadí k jedničkám mezi proteinovými tyčinkami. Obsahuje 20 g bílkovin ze syrovátkového i sójového izolátu a mléka, doplněných o hebký karamel, jemně strouhaný kokos nebo pořádné kousky arašídů obalených v tenké polevě z mléčné čokolády… Nezní to jako něco, co má potenciál stát se vaším oblíbeným snackem během dne či po tréninku?

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy