REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chiles en Nogada

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na autentické chiles en nogada, slavnostní jídlo v barvách mexické vlajky. Jde o starý rodinný recept z Mexika z 50. let 20. století. V tomto jídle Mexičané dokázali spojit ostrou chuť chilli papriček se sladkými tóny některých dalších surovin. Pokrm se ve velkém servíruje především v den nezávislosti Mexika, tedy v polovině září.


Ingredience:
Rozpis na 6 porcí:
6 ksvelkých poblano chiles (větší zelené chilli papriky))
Na masovou náplň:
300 gvepřového masa
300 ghovězího masa
150-200 gkandovaného ovoce
3-4 ks(švestková) římská rajčátka
1 ksstředně velký brambor
1 ksstředně velká mrkev
1 ksstředně velké bíle cibule
1 kscuketové tykve
1/2 šálkukuliček hrášku
1/2 šálkumandlí
1/2 sáčkurozinek
1 lžícehnědého cukru
1/2 lžičkymleté skořice
1 lžičkasoli + podle chuti
Na omáčku nogada:
1+1/4 šálkusmetany
1/2 šálkůvlašských ořechů
1/2 čajové lžičkyskořice
1 lžícehnědého cukru
Ostatní:
1 svazekčerstvé petrželky
2 ksmenší granátová jablka

Postup:
  1. Hovězí i vepřové maso rozkrájíme na silnější plátky, ty vložíme do hrnce, zalijeme vodou, aby bylo všechno maso úplně potopené, mírně osolíme, vodu přivedeme k varu, vaříme tak 20 minut, pak maso vytáhneme, necháme prochladnout, vývar si necháme na pozdější použití
  2. Prochladlé maso nakrájíme na měnší kostky, poté je nasekáme nadrobno
  3. Očištěnou zeleninu, tedy cibuli, mrkev, cuketu a brambory nakrájíme na drobné kostičky, mandle nasekáme, kandované ovoce, také
  4. Připravíme si základ na omáčku; nakrájená rajčata na půlky dáme do mixéru, přidáme 1/2 sklenice vývaru z masa, promixujeme na hladký krém
  5. Cibuli orestujeme na na 3 polévkových lžících oleje, tak 2 minuty, pak přidáme brambory, promícháme, restujeme 5 minut, pak přidáme nasekané maso a promícháme, přidáme pyré z rajčat, dále mrkev, cuketu a rozinky a vše vaříme 5 minut, v této fázi přidáme také hrášek, kandované ovoce a mandle, důkladně promícháme, vaříme ještě 15 minut, dokud není veškerá zelenina zcela měkká a tekutina mírně zredukována (pokud bude směs naopak bez tekutiny, stačí ji mírně nastavit vývarem z masa)
  6. Připravíme si chilli papriky; papriky na otevřeném ohni opečeme ze všech stran, aý žčernají a budou mít velké puchýře. Kod nemá možnost přímého ohně, nevaří na plynu, může papriky dát pod gril do trouby, papriky dáme do sáčku, uzavřeme a necháme spařit, necháme v sáčku tak 10 minut, pak je vyndáme a slupku z paprik opatrně odstraníme, vydlabeme i jadřince, ale tak, aby papriky zůstaly v celku a téměř neporušené
  7. Příprava nogady (omáčky); nalijeme smetanu do nádoby mixéru, přidáme vlašské ořechy a skořici, mixujeme dohladka
  8. Plátky granátového jablka nakrájíme na polovinu, semena vydlabeme
  9. Listy petrželky nasekáme nadrobno, pár snítků si necháme na ozdobu
  10. Každou poblano chile, tedy připravenou, spařenou a bez slupky chilli papriku naplpníme masovou směsí a to až po okraj, klademe je na talíře, omáčkou nogada papriky přelijeme, povrch posapeme semínky granátového jablka a nasekanou petrželkou, ozdobíme snítky petrželky a podáváme.
Doporučení:

Celý recept si můžeme zlehčit použitím již hotové mleté směsi hovězího a vepřového masa. Místo velkých zelných poblano chiles lze použít větší klasické zelené papriky, ovšem ty nepálí, což jde dohnat chilli kořením. :)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy