Oblíbený cheesecake s korpusem ze sušenkového těsta a náplní z tvarohu, bílé čokolády, citrónové šťávy a jogurtu. Přelitý višňovou omáčkou.
Ingredience:
500 g | jemného tvarohu |
250 g | zakysané smetany nebo smetanového bílého jogurtu |
250 g | sušenek ( Be-Be, Club, Marína apod.) |
150 g | moučkového cukru |
130 g | rozpuštěného másla |
100 g | bílé čokolády |
3 ks | vajec |
2 ks | balení vanilkového cukru |
1 lžíce | citronové šťávy |
Ovocný rozvar: | |
300 g | višní (čerstvé, mražené) |
60 g | krystalového cukru |
1 lžíce | citronové šťávy |
Postup:
1. V robotu s noži si rozdrtíme sušenky na „strouhanku“
2. Přidáme rozpuštěné máslo a dobře promícháme
3. Dortovou formu o průměru cca 25 cm si vyložíme mastným papírem a na dno urovnáme sušenkovou hmotu
4. Tvaroh s cukrem si mixérem dobře promícháme, přidáme citrónovou šťávu, jogurt, znovu promícháme, po jednom zamícháme vajíčka a nakonec nad párou rozpuštěnou, ale trošku vychladlou bílou čokoládu
5. Vše ještě jednou dobře prošleháme a urovnáme na sušenkovou hmotu
6. Koláč dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C, ale po vložení koláče stáhneme na cca
130-140 °C, a pečeme bez otevírání tak 60 min
7. Po upečení troubu pootevřeme, ale koláč v ní necháme vychladnout, pak jej přeložíme do chladničky
8. Na polevu: višně si dáme do pánve, pokapeme citrónovou šťávou a zasypeme cukrem, přivedu k varu a dusíme, dokud nám nevznikne sirup a šťáva nezačne houstnout
9. Pokud je třeba, přilijeme maličké množství vody
10. Po vychladnutí rozvaru s višněmi naneseme ledabyle na koláč a necháme odstát – porce můžeme ozdobit i jednotlivě
11. Řežeme mokrým nožem a nůž po každém řezu jej otíráme.
Nejvhodnější je dělat koláč den dopředu a polít ho před podáváním.
Poznámka:Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.