REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ceviche

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z latinskoamerické kuchyně na syrové rybí maso nadrobno pokrájené, pokapané citronovou šťávou, 6 hodin odleželé, servírované syrové promíchané s dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
Rozpis cca na 10 porcí:
1 kgfilet čerstvého kvalitního bílého rybího masa, nejlépe tresky
1 kgzralých, ale pevných rajčat
7-8 kslimetek nebo citrónů
6 kscibulí
6 ksvelkých masitých paprik (3 ks červené + 3 ks zelené)
5-6 lžicworcesterské omáčky
2–3 lžícesušeného rozemnutého oregana
1-2 lžícekoriandru
500 mlolivového oleje
300 mlostré tomatové omáčky
pepř
sůl
Při servírování:
majonéza
pečivo
kečup

Postup:

1. Rybí filety vychlazené v lednici nakrájíme ostrým nožem na úzké proužky, ty ještě překrojíme, aby vznikly drobné kostičky
2. Z limetek nebo citronů (můžeme použít obojí) vymačkáme všechnu šťávu, zalijeme jí kostičky rybího masa v misce (porcelánové, nerezové nebo plastové) a tu potom vložte do chladničky na 6 hodin, citron maso zakonzervuje a upraví pro běžnou konzumaci
3. Naložené rybí maso přendáme do cedníku a důkladně propláchněte pod studenou tekoucí vodou, propláchnuté maso necháme důkladně okapat 4. Rajčata zbavíme slupky; slupku nařízneme do kříže, spaříme je horkou vodou, ihned zchladíme, slupku pak bez problému oloupeme
5. Omyté papriky zbavené jadřinců nakrájíme na drobné kostičky, na stejně drobné kostičky nakrájejte i oloupanou cibuli
6. Rybí maso promícháme se zeleninou, dochutíme v ruce rozemletým oreganem a koriandrem
7. Na závěr pokrm zalijeme tomatovou omáčkou a olejem, dochutíme worcesterskou omáčkou, pepřem a solí, promícháme a ihned servírujeme (na stole nesmí chybět kečup a majonéza na dochucení!).

Doporučení:

K přípravě ceviche můžete použít i jiné druhy zeleniny a koření.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy