REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ceviche II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept tradičního peruánského pokrmu ve spojení s Canchitou, v Česku praženou kukuřicí.


Ingredience:
2 ksfilety čerstvé bílé mořské ryby (u nás třeba bílá treska, halibut, mořský vlk)
1 ksají rocoto případně pálivá chilli paprička, krájená na jemno
1 ksvětší červená cibule krájená na kroužky či proužky
1 ksstroužek česneku
1 lžičkačerstvého koriandru nasekaného na jemno
šťáva ze 4-6 kusů čerstvých limetek
trocha strouhaného čerstvého zázvoru
pepř
sůl
Ostatní:
camote, sladký vařený brambor (batát), či možno yuka (maniok)
vařená kukuřice, krájená na kroužky
Canchita, pražená kukuřice
list ledového salátu

Postup:

1. Vymačkáme šťávu z limetek
2. Důkladně omyjeme rybí filety, nakrájíme je na kostičky velikosti cca 1,5 cm, ty pak umístíme do skleněné misky, osolíme, opeříme, přidáme ají (na jemno nakrájenou pálivou papričku) dle chuti, třený česnek a nastrouhaný zázvor, důkladně vše promícháme
3. Přidáme limetovou šťávu, polovinu cibule nakrájené na kolečka či na proužky a necháme 10-15 minut odležet, nejlépe v chladu, kyselost limetové šťávy zajistí vlastní „uvaření“ syrové ryby
4. Po odležení servírujeme na listu hlávkového salátu, s plátkem sladké brambory (batát, či maniok), plátek vařené kukuřice, s Canchitou, pražená kukuřice dle chuti, se zbylou červenou cibulí, posypeme nasekaným koriandrem (případně čerstvou petržilkou), na vrch můžeme umístit malou chilli papričku jako dekoraci k následné konzumaci.

Doporučení:

V Peru se Ceviche podávají okamžitě namíchané, bez odležení 10-15 minut. Peruánci tento pokrm milují ve velmi pálivé formě.

Poznámka:

Zbylá šťáva z ryby a limetové šťávy se nazývá – Leche de Tigre (tygří mléko) a servíruje se na závěr jako aperitiv, možno i s trochou peruánského Pisca (vinná pálenka).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy