Inspirace z Thajska. Ve woku připravená asijský klasika, kuřecí kari se zeleninou, dochucené červenou kari pastou, rybí omáčkou, kokosovým mlékem, citronovou šťávou, bylinkami a kořením.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
500 g | kuřecího masa (prsa nebo nohy) |
500 ml | kuřecího (zeleninového) vývaru |
400 ml | kokosového mléka |
2 lžíce | červené kari pasty |
2 lžíce | třtinového cukru |
2 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | rybí omáčky |
2 ks | menší mrkve |
1 ks | zázvoru tak 2-3 cm dlouhého |
1 ks | větší stroužek česneku |
1 ks | chilli paprička |
1/2 ks | lilku nebo cukety |
šťáva z 1/2 limetky | |
čerstvý koriandr a bazalka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Nejprve si připravíme všechny suroviny; maso nakrájíme na nudličky, očištěnou zeleninu na kostičky (mrkev na kolečka), oloupaný zázvor nasekáme nadrobno, chilli papričku zbavíme jadřine a nakrájíme na kousky
- Ve woku rozpálíme kvalitní olivový olej, přidáme červenou kari pastu, zázvor, chilli papričku a česnek promícháme, po chvíli přidáme osolené a pepřem okořeněné kuřecí nudličky
- Až se maso zatáhne, do woku nalijeme kokosové mléko a vývar, vše dochutíme třtinovým cukrem, rybí omáčkou a šťávou z limetky, necháme 5 minut provářet
- Nakonec do kari přidáme kostičky lilku nebo cukety, mrkev, zamícháme, prováříme dalších 10 minut
- Na závěr do pokrmu přidáme nasekané listy byzalky a koriandru, pokrm ochutnáme, připadně dochutíme cukrem a solí.
Jako další přísadu můžeme do kari přidat například citronovou trávu, lusky cukrového hrášku, případně další zeleninu, nebo také houby.
Poznámka:Foto: Naďa Indruchová