Černý kořen je málo známá zimní zelenina, která se podobá křenu a připravuje se podobně jako chřest, tedy dušením, vařením, zapékáním. Výborný je v salátech i pomazánkách. Černý kořen neobsahuje skoro žádné kalorie a proto se hodí i do dietního jídelníčku.
Ingredience:
500 g | černého kořene |
50 g | strouhaného sýru |
50 g | másla |
2 lžíce | mouky |
2 dl | mléka |
1 ks | žloutek |
pepř | |
sůl | |
okyselaná voda |
Postup:
1. Oloupaný černý kořen nakrájíme na 5 cm velké špalíčky, ty vložíme do studené vody s lžící octa nebo citronové šťávy a dáme vařit, vaříme doměkka
2. Rozpustíme máslo, nasypeme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, tu pak zalijeme mlékem, dobře rozšleháme a do povařené omáčky zamícháme žloutek
3. Uvařený černý kořen vložíme do ohnivzdorné mísy vymazané máslem, přelijeme omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a necháme ve vyhřáté troubě na 200 °C zapéct na 15-20 minut.
Podáváme například s vařenými brambory maštěnými máslem.
Poznámka:O černém kořenu se dozvíte více zde: Černý kořen.