Slané muffiny plněné různými náplněmi, například oblíbenou pomazánkou, polníčkem, rajčetem, anglickou slaninou a volským okem…
Ingredience:
500 g | špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka |
250 ml | mléka |
1 ks | vejce |
1 sáček | sušeného droždí |
1 hrst | nasekaných bylinek (bazalka, oregano, tymián) |
2 lžíce | oleje |
1 lžička | cukru |
1 lžička | soli |
1/2 lžičky | drceného kmínu |
Postup:
- Nejprve si připravíme kvásek tak, že do velké mísy nalijeme mléko, přidáme sušené droždí, cukr, polovinu množství mouky (250 g) a vše umícháme v hladké tekuté těstíčko. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v těstě vzejít kvasnice.
- Mezitím si do druhé mísy prosejeme zbylou mouku, zamícháme do ní sůl, kmín, nasekané bylinky, přidáme vejce a olej a vše promícháme.
- Obě směsi spojíme. Nejlépe to uděláme tak, když tekutý kvásek nalijeme do sypké směsi. Těsto vařečkou promícháme a zbytek přenecháme robotu. Za pomoci háku necháme těsto hníst na střední rychlost cca 10 minut, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí a těsto bude méně lepivé.
- Poté si těsto přendáme na pomoučený vál a ručně jej ještě dalších 10 minut propracováváme, dokud nevznikne hladké těsto.
- Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej v míse kynout 1 hodinu.
- Vykynuté těsto vyválíme asi 1 cm silně a tvořítkem na koblihy nebo hrníčkem z něj vykrájíme kolečka, která necháme na dobře pomoučeném vále ještě 30 minut vykynout.
- Na plotně necháme rozehřát lívanečník a připravené muffiny na něm z každé strany zvolna opékáme cca 5 minut.
- Anglické muffiny podélně rozkrojíme a plníme dle chuti.
Hotové muffiny podélně rozřízněte a naplňte je například oblíbenou pomazánkou, polníčkem, rajčetem, anglickou slaninou a volským okem.
Poznámka:Zdroj: pernerka.cz