Upečené plátky vepřové kýty naplněné celerovou nádivkou, přelité jablkovou omáčkou, servírované s opečeným celerem.
Ingredience:
800 g | vepřové kýty |
400 g | řapíkatého celeru |
60 g | másla |
4 lžíce | strouhanky |
1 ks | velké cibule |
máslo na opečení celeru | |
mletý pepř | |
voda | |
sůl | |
Na omáčku: | |
1 lžička | hnědého cukru |
4 ks | jablek |
šťáva z jednoho citronu | |
voda |
Postup:
1. Očištěné maso nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme
2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme asi 3 minuty na polovině másla, přidáme 100 g drobně nakrájeného celeru, ještě chvíli restujeme, pak zahustíme strouhankou, osolíme, opepříme a necháme vychladnout
3. Připravenou nádivkou pokryjeme polovinu každého řízku, plátky přehneme, okraje dobře přitiskneme, dáme do pekáčku, přelijeme zbylým rozpuštěným máslem, podlijeme vodou, pečeme při 180 °C doměkka, maso pak vyndáme, uchováme v teple a šťávu slijeme
4. Oloupaná tři jablka nastrouháme nahrubo, zakapeme citronovou šťávou, přisladíme cukrem, dáme do kastrůlku, podlijeme vodou, vaříme 8 minut, rozmixujeme, zalijeme výpekem z masa, přidáme neoloupané jablko nakrájené na kostičky a 2 minuty ještě povaříme.
5. Řízky na talíři přelijeme jablkovou omáčkou a podáváme se zbylým celerem opečeným na másle.
Podáváme s vařenými bramborami.