REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Buridda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Italská polévka, ale i hlavní pokrm, který se vaří z toho, co moře dá, tedy z různých kousků ryb, mořských plodů apod. s přidáním dalších důležitých surovin. Nejoblíbenější je v Janově a celé Ligurii. Polévka je známá už ze 13. století z dob Janovské republiky. Existuje mnoho variant. Buridda je podobná francouzské bujabéze, ale vaří se podstatně kratší dobu.


Ingredience:
750 gkousky různých ryb, mořské plody
30 gsušených hub (nebo 300 g čerstvých)
2 lvody
2 dlbílého vína
4 ksstonky řapíkatého celeru
4 ksstroužky česneku
4 ksrajčata
1 ksmrkve
1 kscibule
1 lžícenasekané kapary
1 lžícenasekané petrželky
citronová šťáva
špetka šafránu
olivový olej
pepř
sůl

Postup:
  1. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku, krátce orestujeme
  2. Dále přidáme nakrájená rajčata, mrkev, řapíkatý celer, předem namočené sušené houby, nasekanou petrželku a kapary, krátce podusíme
  3. Směs zalijeme vodou, přidáme pepř, sůl pod pokličkou na mírném ohni vaříme 30 minut
  4. Po půl hodině nasypeme kousky ryb, mořské plody, vaříme ještě 15 minut
  5. Na závěr polévku dochutíme bílým vínem, citronovou šťávou, případně přisolíme a opepříme.
Doporučení:

Šafrán lze nahradit kurkumou, přidává se jen kvůli barvě pokrmu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy