REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Burgundská vejce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Známý francouzský recept na ztracená vejce přelitá vinnou omáčkou a servírovaná na opečeném toastu.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
8 ksvajec
8 ksplátků bílé veky
1 ksmenšího bobkového listu
12 ksmalých cibulek
300 mlčerveného vína
2 lžícesolamylu
2 lžícemásla
1 lžícenasekané pažitky
1 snítkatymiánu
mletý bílý pepř
sůl

Postup:

1. Oloupané cibulky necháme v celku, hodíme je do hrnce, zalijeme červeným vínem, přidáme bobkový list a snítku tymiánu, dle chuti osolíme a okořeníme bílým pepřem, přivedeme k varu a na mírném zdroji tepla vaříme asi 20 minut, pak cibulky vyjmeme a nálev necháme k dalšímu použití
2. Plátky veky opečeme dozlatova na rozpáleném másle
3. Ve vroucí vodě (do které můžeme přidat i trochu bílého vína) uvaříme ztracená vejce; po jednom vejce opatrně rozklepneme do hrnku a následně necháme sklouznout do vroucí vody, kterou roztočíme pomocí vařečky, vaříme 2-3 minuty, pak vejce vytáhneme nejlépe pomocí dřevěné naběračky s otvory, vejce udržujeme teplá
4. Připravíme vinnou omáčku; solamyl dobře rozmícháme ve studené vodě dohladka a červené víno, ve kterém jsme vařili cibulky, jím zahustíme, znovu krátce povaříme, vyjmeme bobkový list s tymiánem
5. Na talíři položíme vždy dva opečené toasty z veky, položíme na ně ztracené vejce, přelijeme vinnou omáčkou, přidáme cibulky a ozdobíme nasekanou pažitkou.

Doporučení:

Místo bílé veky lze použít toastový chléb, francouzskou bagetu nebo i jiné typ pečiva. Pečivo lze obložit o nějakou uzeninou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy