Na pánvi opečený, nebo v troubě pod grilem ugrilované kousky vepřového bůčku, servírované s nudlemi a ostrou, také v domácích podmínkách připravenou, zálivkou Nước chấm servírovanou zvláště v misce a čerstvým salátkem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
500 g | bůčku bez kosti |
Na marinádu: | |
2-3 lžíce | tmavého hnědého (třtinového) cukru |
2 lžíce | limetkové šťávy |
2 lžíce | rybí omáčky |
1 lžíce | sójové omáčky |
1 lžíce | oleje |
3-4 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
pepř | |
Na nudle: | |
1 balení | rýžových nudlí bún |
voda | |
sůl | |
Na pikantní zálivku Nước chấm: | |
2 lžíce | tmavého hnědého (třtinového) cukru |
2 lžíce | limetkové šťávy |
2 lžíce | rybí omáčky |
4 lžíce | vody |
2-4 ks | stroužky česneku |
čerstvá chilli paprička | |
Na salát: | |
1 ks | listový salát |
1 ks | větší mrkve |
1 ks | salátové okurky |
2 hrsti | koriandru |
2 hrsti | klasnatky |
2 hrsti | perily |
Postup:
- Bůček nakrájíme na plátky silné do 5 mm, delší kusy přepůlíme, každý by měl mít velikost jednoho sousta.
- Bůček dáme do mísy, zalijeme ho marinádou připravenou z tekutých složek, výše uvedených na marinádu, prolisovaných stroužků česneku a na tenká kolečka pokrájené cibule, dále cukru a koření. Marinujeme 1 hodinu v lednici, ale klidně i celou noc.
- Marinovaný bůček očistíme od cibule a česneku, zprudka ho orestujeme na pánvi dozlatova, pěkně z obou stran, nebo bůček můžeme grilovat v troubě pod grilem, ideálně na nějakém vhodném roštu, pod který dáme plech na odkapávání.
- Nudle bún vaříme v mírně osolené vodě tak 6 minut, nebo dle návodu na obalu, po uvaření je propláchneme studenou vodou, aby se nelepily, těsně před servírováním je propláchneme horkou vodou, podáváme důkladně okapané!
- Připravíme také zálivku; ve vlažné vodě rozmícháme cukr a pak přilijeme ocet, rybí omáčku, vmícháme prolisovaný česnek a nadrobno nasekanou chilli papričku, necháme chvíli odstát, aby se propojily všechny chutě.
- Salát připravíme smícháním natrhaných listů listového salátu spolu s na nudličky nakrájenou okurkou a mrkví a bylinkami, tedy koriandrem, klasnatkou a perilou.
- Maso servírujeme s nudlemi, zálivkou v misce a salátem.