REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bún bò Nam Bô

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bún bò Nam Bô je salát, který se ve Vietnamu podává jako hlavní chod. Díky různým gastronomickým pořadům a českým blogerům se stal velmi populárním i mezi Čechy, co rádi zkoušejí něco nového a exotického. My jsme ho také vyzkoušeli a moc nám chutnal!


Ingredience:
Rozpis na 4-5 porcí:
Na nudle:
300 grýžových nudlí
1 lžíceocta
1,2-2 lvody
Zelenina:
1 ksledového salátu
2 ksmrkve nakrájené na tenká kolečka
2 hrstimungo klíčků
2 hrstinepražených nadrcených oloupaných arašídů
2 hrstipředsmažená cibulka
1-2 hrstikoriandru a máty
Maso:
400-500 gfalešné svíčkové (hovězí váleček)
2 lžícerybí omáčky
1 lžíceslunečnicového oleje
2-3 ksstroužky česneku
2 ksstonky citrónové trávy (lze vynechat)
nejlépe čerstvě namletý pepř
Na omáčku:
350 mlvody
2,5 lžícetřtinového cukru
2,5 lžícerybí omáčky
2 lžíceocta
1 lžícerýžového octa
2 ksstroužky česneku
chilli papričky

Postup:
  1. Maso nakrájíme na tenké proužky, bílé středy citronové trávy nakrájíme nadrobno, oloupané stroužky česneku na tenké plátky, maso promícháme s citronovou trávou a česnekem, zakápneme rybí omáčkou, olejem, okořeníme pepřem, promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice odležet
  2. Arašídy opražíme na suché pánvi, pak je necháme mírně prochladnout, pomocí sáčku a paličky je rozdrtíme, stejně tak na suché pánvi opražíme předsmaženou cibulku, jen chvíli, stačí, aby se rozvoněla
  3. Nudle vložíme do mírně osolené vroucí vody, kápneme několik kapek octa a vaříme 5 minut, nebo podle návodu na obalu, pak je propláchneme pod studenou tekoucí vodou a důkladně okapané dáme do hrnce a zaklopíme
  4. Omytý ledový salát natrháme nebo nakrájíme nadrobno, do misky k salátu přidáme mungo klíčky, propláchnuté a na menší kousky nasekané bylinky a tenká kolečka očištěné mrkve, vše promícháme
  5. Připravíme si omáčku; do misky dáme oloupaný, nasekaný česnek, jadřinců zbavené, nadrobno pokrájené chilli papričky, přilijeme rybí omáčku, cukr a oba octy, vše zalijeme horkou vodou, mícháme, až se cukr rozpustí
  6. Těsně před servírováním zprudka orestujeme naložené maso na suché pánvi a to ze všech stran, ochutnáme, případně osolíme, ale většinou to díky naložení není třeba
  7. Do misek rozdělíme připravený salát, nudle, arašídy, cibulku a kousky masa, mírně pokrm zalijeme omáčkou a podáváme, suroviny co nám zbudou, dáme do misek a servírujeme zvlášť, kdo má co rád si může přidat.
Doporučení:

Většinu surovin lze koupit ve velkých obchodních centrech nebo v Sapě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy