REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bún bò Nam Bô

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bún bò Nam Bô je salát, který se ve Vietnamu podává jako hlavní chod. Díky různým gastronomickým pořadům a českým blogerům se stal velmi populárním i mezi Čechy, co rádi zkoušejí něco nového a exotického. My jsme ho také vyzkoušeli a moc nám chutnal!


Ingredience:
Rozpis na 4-5 porcí:
Na nudle:
300 grýžových nudlí
1 lžíceocta
1,2-2 lvody
Zelenina:
1 ksledového salátu
2 ksmrkve nakrájené na tenká kolečka
2 hrstimungo klíčků
2 hrstinepražených nadrcených oloupaných arašídů
2 hrstipředsmažená cibulka
1-2 hrstikoriandru a máty
Maso:
400-500 gfalešné svíčkové (hovězí váleček)
2 lžícerybí omáčky
1 lžíceslunečnicového oleje
2-3 ksstroužky česneku
2 ksstonky citrónové trávy (lze vynechat)
nejlépe čerstvě namletý pepř
Na omáčku:
350 mlvody
2,5 lžícetřtinového cukru
2,5 lžícerybí omáčky
2 lžíceocta
1 lžícerýžového octa
2 ksstroužky česneku
chilli papričky

Postup:
  1. Maso nakrájíme na tenké proužky, bílé středy citronové trávy nakrájíme nadrobno, oloupané stroužky česneku na tenké plátky, maso promícháme s citronovou trávou a česnekem, zakápneme rybí omáčkou, olejem, okořeníme pepřem, promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice odležet
  2. Arašídy opražíme na suché pánvi, pak je necháme mírně prochladnout, pomocí sáčku a paličky je rozdrtíme, stejně tak na suché pánvi opražíme předsmaženou cibulku, jen chvíli, stačí, aby se rozvoněla
  3. Nudle vložíme do mírně osolené vroucí vody, kápneme několik kapek octa a vaříme 5 minut, nebo podle návodu na obalu, pak je propláchneme pod studenou tekoucí vodou a důkladně okapané dáme do hrnce a zaklopíme
  4. Omytý ledový salát natrháme nebo nakrájíme nadrobno, do misky k salátu přidáme mungo klíčky, propláchnuté a na menší kousky nasekané bylinky a tenká kolečka očištěné mrkve, vše promícháme
  5. Připravíme si omáčku; do misky dáme oloupaný, nasekaný česnek, jadřinců zbavené, nadrobno pokrájené chilli papričky, přilijeme rybí omáčku, cukr a oba octy, vše zalijeme horkou vodou, mícháme, až se cukr rozpustí
  6. Těsně před servírováním zprudka orestujeme naložené maso na suché pánvi a to ze všech stran, ochutnáme, případně osolíme, ale většinou to díky naložení není třeba
  7. Do misek rozdělíme připravený salát, nudle, arašídy, cibulku a kousky masa, mírně pokrm zalijeme omáčkou a podáváme, suroviny co nám zbudou, dáme do misek a servírujeme zvlášť, kdo má co rád si může přidat.
Doporučení:

Většinu surovin lze koupit ve velkých obchodních centrech nebo v Sapě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy