REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bún bò Nam Bô

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bún bò Nam Bô je salát, který se ve Vietnamu podává jako hlavní chod. Díky různým gastronomickým pořadům a českým blogerům se stal velmi populárním i mezi Čechy, co rádi zkoušejí něco nového a exotického. My jsme ho také vyzkoušeli a moc nám chutnal!


Ingredience:
Rozpis na 4-5 porcí:
Na nudle:
300 grýžových nudlí
1 lžíceocta
1,2-2 lvody
Zelenina:
1 ksledového salátu
2 ksmrkve nakrájené na tenká kolečka
2 hrstimungo klíčků
2 hrstinepražených nadrcených oloupaných arašídů
2 hrstipředsmažená cibulka
1-2 hrstikoriandru a máty
Maso:
400-500 gfalešné svíčkové (hovězí váleček)
2 lžícerybí omáčky
1 lžíceslunečnicového oleje
2-3 ksstroužky česneku
2 ksstonky citrónové trávy (lze vynechat)
nejlépe čerstvě namletý pepř
Na omáčku:
350 mlvody
2,5 lžícetřtinového cukru
2,5 lžícerybí omáčky
2 lžíceocta
1 lžícerýžového octa
2 ksstroužky česneku
chilli papričky

Postup:
  1. Maso nakrájíme na tenké proužky, bílé středy citronové trávy nakrájíme nadrobno, oloupané stroužky česneku na tenké plátky, maso promícháme s citronovou trávou a česnekem, zakápneme rybí omáčkou, olejem, okořeníme pepřem, promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice odležet
  2. Arašídy opražíme na suché pánvi, pak je necháme mírně prochladnout, pomocí sáčku a paličky je rozdrtíme, stejně tak na suché pánvi opražíme předsmaženou cibulku, jen chvíli, stačí, aby se rozvoněla
  3. Nudle vložíme do mírně osolené vroucí vody, kápneme několik kapek octa a vaříme 5 minut, nebo podle návodu na obalu, pak je propláchneme pod studenou tekoucí vodou a důkladně okapané dáme do hrnce a zaklopíme
  4. Omytý ledový salát natrháme nebo nakrájíme nadrobno, do misky k salátu přidáme mungo klíčky, propláchnuté a na menší kousky nasekané bylinky a tenká kolečka očištěné mrkve, vše promícháme
  5. Připravíme si omáčku; do misky dáme oloupaný, nasekaný česnek, jadřinců zbavené, nadrobno pokrájené chilli papričky, přilijeme rybí omáčku, cukr a oba octy, vše zalijeme horkou vodou, mícháme, až se cukr rozpustí
  6. Těsně před servírováním zprudka orestujeme naložené maso na suché pánvi a to ze všech stran, ochutnáme, případně osolíme, ale většinou to díky naložení není třeba
  7. Do misek rozdělíme připravený salát, nudle, arašídy, cibulku a kousky masa, mírně pokrm zalijeme omáčkou a podáváme, suroviny co nám zbudou, dáme do misek a servírujeme zvlášť, kdo má co rád si může přidat.
Doporučení:

Většinu surovin lze koupit ve velkých obchodních centrech nebo v Sapě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Kde berete své bílkoviny?

Masožravci pomlouvají vegetariány a ti jim to zase vracejí. Hlavní roli přitom mají často bílkoviny. Všude se o nich mluví a vám už z toho jde hlava kolem? Přečtěte si, jaký mají bílkoviny vliv na zdraví, naši peněženku i trávení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy