Odlehčená varianta hrnkového receptu na pečenou buchtu servírovanou obrácenou, potřenou zakysanou smetanou smíchanou s Nutellou.
Ingredience:
Rozpis na jeden plech: | |
2 hrnky | polohrubé mouky |
1 hrnek | studené vody |
1 hrnek | cukru |
1/2 hrnku | oleje |
1 sáček | prášek na pečení |
2 ks | vejce |
nastrouhaná jablka | |
vhodný plech a papír na pečení | |
Na dohotovení: | |
1 kelímek | zakysané smetany |
3 lžíce | Nutelly |
Postup:
- Ušleháme vejce spolu s olejem a cukrem, přidáme mouku, studenou vodu a prášek do pečiva, vše důkladně promícháme
- Na plech vyložený papírem na pečení rozprostřeme nastrouhaná jablka a to ve výšce 1,5 cm, můžeme je dochutit rozinkami, ořechy, citronovou kůrou apod.
- Na jablka nalijeme těsto, povrch urovnáme, pečeme v troubě vyhřáté na 180-200 °C tak 30 minut
- Po dopečení necháme buchtu prochladnout, na vrch pak položíme papír na pečení, buchtu otočíme
- Povrch potřeme zakysanou smetanou, ve které jsem rozmíchali 3 lžíce nutelly.
Povrch buchty můžeme místo zakysané smetany jen posypat moučkovým cukrem, ozdobit šlehačkou, či použít nějaký pudink, ale zakysaná smetana s Nutellou u Věrky vyhrává! Místo jablek lze použít i jiné ovoce, skvělé jsou například hrušky.