REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Brusinkový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Korpus potřený želé s brusinkami a pěnou ze zakysané smetany, cukru a kávy, ozdobený brusinkami.


Ingredience:
Na těsto:
200 gpolohrubé mouky
100 gmoučkového cukru
150 gmásla + na formu
1 lžícerozpustné kávy
2 ksžloutků
1/2 kskypřicího prášku do pečiva
Na želé:
400 gzavařovaných brusinek
1 kssáčku červeného dortového želé
Na pěnu:
1 lžičkamleté zrnkové kávy
250 mlzakysané smetany
80 gmoučkového cukru
1 ksztužovače šlehačky
Na ozdobu:
brusinky

Postup:

1. Na vál prosijeme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, přidáme moučkový cukr, na menší kousky nakrájené změklé máslo, žloutky, rozpuštěnou kávu a zpracujeme nelepivé těsto, které necháme v chladu 1 hodinu odpočinout
2. Z odpočinutého těsta asi čtvrtinu odkrojíme, zbytek rozválíme na placku, dáme do tukem vymazané dortové formy a propícháme vidličkou, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 20 minut
3. Ze zbylého těsta vyválíme tenké válečky a na plechu vyloženém pečicím papírem vytvoříme pavučinku, kterou upečeme dozlatova a necháme vychladnout
4. Želé smícháme se 125 ml tekutiny, nalijeme na brusinky, promícháme, když začne lehce tuhnout, nalijeme na korpus a necháme ztuhnout
5. Zakysanou smetanu, moučkový cukr a zrnkovou kávu ušleháme do pěny, přidáme ztužovač a naneseme na dort, na vršek opatrně položíme pavučinku a ozdobíme brusinkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy