Vařené knedlíky z kynutého těsta plněné náplní z hrušky, brusinek a dalších ingrediencí, servírované posypané strouhankou promíchanou s moučkovým cukrem a osmahnutou na polovině rozehřátého másla, přelité rozpuštěným máslem.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
20 g | droždí |
1 ks | vejce |
250 ml | mléka |
1 lžička | cukru |
voda | |
sůl | |
Na náplň: | |
1 lžíce | citronové šťávy |
200 g | brusinek |
1 ks | vanilkového cukru |
1 ks | hrušky |
Na dohotovení: | |
150 g | strouhanky |
80 g | másla |
moučkový cukr |
Postup:
1. Do mísy prosijeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něho droždí, přidáme cukr, polovinu vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek, potom přidáme zbylé vlažné mléko, vejce, špetku soli a vše zpracujeme na tužší nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou na teplém místě vykynout
2. Omytou hrušku oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jádřinec, dužinu nastrouháme na hrubo, přidáme citronovou šťávu, vanilkový cukr, očištěné brusinky a vše promícháme
3. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm, rozkrájíme na 16 čtverců, na každý lžičkou dáme trochu náplně, kterou do těsta dobře zabalíme, pak v dlaních zakulatíme a necháme ještě na teplém místě 15 minut kynout
4. Knedlíky vaříme ve vroucí mírně osolené vodě asi 8 minut, pak je vyjmeme, propícháme vidličkou, aby vyšla pára a zůstaly kypré
5. Knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme strouhankou promíchanou s moučkovým cukrem, osmahnutou na polovině rozehřátého másla a přelijeme zbylým rozpuštěným máslem.