Velmi originální recept na sladké briošky upečené v troubě v květináčích.
Ingredience:
500 g | plohrubé mouky + mouka pomoučení pracovní plochy |
100 g | cukru |
80 g | másla |
20 g | droždí |
250 ml | mléka |
2 ks | žloutky |
rozinky | |
špetka soli | |
květináčky | |
papír na pečení | |
tuk a mouka na vymazání a vysypání květináčků |
Postup:
1. Menší květináčky ponoříme nejméně na 1 hodinu do studené vody
2. Připravíme si kvásek; rozdrobíme 1/
2 kostky droždí, zalijeme ji 100 ml teplého mléka a nasypeme trochu cukru, necháme 10 minut, než kvásek vzejde
3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme povolené máslo, žloutky rozšlehané ve 150 ml mléka, špetku soli, 100-120 g cukru, rozinky, které jsme propláchli v horké vodě a vzejitý kvásek, vypracujeme těsto, které necháme pod hadrovou utěrkou v tepla asi 1 hodinu kynout
4. Květináče osušíme zevnitř čistou utěrkou, vymažeme tukem a vysypeme moukou, spodek květináčů vyložíme papírem na pečení, tak zakryjeme dírky v květináčích
5. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 dílů, každý rozválíme na dlouhou nudli, kterou pak stočíme do květináče
6. Květináče vyskládáme na plech a těsto v nich necháme ještě dalších 30 minut kynout
7. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 25-30 minut
8. Ještě teplé briošky pocukrujeme a necháme vychladnout.