Džem z povařených broskví, cukru, bílého vína a rozmarýnu.
Ingredience:
Na 4 sklenice po 250 ml: | |
1 kg | broskví |
500 g | želírovacího cukru 3:1 |
500 ml | bílého vína |
5 ks | větviček rozmarýnu |
Postup:
1. Omyté broskve rozpůlíme, odpeckujeme a nakrájíme na kostičky
2. Spolu s rozmarýnovými větvičkami a bílým vínem vložíme do hrnce a pod pokličkou na středním plameni vaříme asi 30 minut, pak přendáme do síta a necháme několik hodin vykapat do misky
3. Potom šťávu odměříme a podle naměřené hodnoty přidáme adekvátní množství želírovacího cukru (je uvedeno na sáčku), obojí vložíme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme za stálého míchání nejméně 3 minuty
4. Horký džem nalijeme do vyvařených sklenic až po okraj, uzavřeme a alespoň na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.