Domácí pečivo plněné pikantními pomazánkami.
Ingredience:
400 g | polohrubé mouky |
100 g | rostlinného tuku nebo másla |
20 g | droždí |
200 ml | vlažného mléka |
2 ks | žloutky |
1 ks | bílku |
1 lžička | cukru |
ztužený tuk na plech | |
sůl | |
Na náplň: | |
různé pikantní pomazánky |
Postup:
1. Mouku prosejeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s trochou mouky
2. Kvásek necháme na teplém místě vzejít
3. Přidáme žloutky, rozehřátý a prochladlý tuk a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto
4. Necháme vykynout 5. Z těsta vytvarujeme váleček, ze kterého pak odkrajujeme kousky o hmotnosti 30 g
6. Tvoříme podlouhlé briošky, klademe na pomaštěný plech, potřeme žloutkem a necháme zaschnout
7. Po zaschnutí uděláme na každém kousku tři šikmé zářezy za sebou, pak briošky upečeme, při teplotě kolem 160 °C, dozlatova
8. Upečené briošky nařízneme, ale nedokrojíme a plníme pikantními pomazánkami.