Briošky z kynutého těsta posypané sezamem nebo mákem, upečené v troubě dozlatova.
Ingredience:
Na těsto: | |
1 kg | hladké mouky |
200 g | cukru |
150 g | másla |
50 g | droždí |
400 ml | mléka |
1 lžička | soli |
2 ks | vajec |
2 ks | žloutků |
Na potření: | |
2 ks | bílků |
1 ks | vejce |
Na posypání: | |
30 g | sezamu |
30 g | máku |
Postup:
1. Z droždí, lžíce cukru a 100 ml vlažného mléka umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme zbylý cukr, rozklepnutá vejce, žloutky, zbylé mléko, sůl, kvásek, zlehka vše propracujeme, pak přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vypracujeme tužší hladké těsto, které necháme v teple asi 1,5 hodiny kynout, potom ho znovu propracujeme a rozdělíme na 50 kousků
3. Z každého kousku vyválíme tenký pramen a stáčíme pletýnky nebo bochánky, rozložíme je na tukem vymazaný plech, necháme ještě na teplém místě asi 30 minut kynout, potom povrch potřeme rozšlehaným vejcem s bílky a posypeme sezamem nebo mákem
4. Vložíme do předehřáté trouby na 190 °C a pečeme dozlatova, poté je přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout.