Štrúdl plněný bramborovu směsí promíchanou se sýrem, potřený vejcem a upečený dozlatova.
Ingredience:
1 ks | listového těsta |
1 ks | vejce |
mouka na vál | |
Na bramborovou směs: | |
1 kg | brambor |
400 g | čedaru |
150 g | žampionů |
1 lžíce | olivového oleje |
2 ks | cibule |
1 ks | vejce |
1 dl | bílého vína |
mletý bílý pepř | |
voda | |
sůl | |
Na zeleninový salát: | |
1 lžička | balsamikového octa |
1 lžíce | olivového oleje |
2 ks | rajčat |
1 ks | zelené papriky |
1 ks | žluté papriky |
1 ks | salátové okurky |
špetka zázvoru |
Postup:
1. Oloupané brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě doměkka, pak je scedíme, promačkáme přes kolečko s mřížkou, osolíme a opepříme
2. V pánvi na rozehřátém oleji orestujeme dozlatova oloupané na drobno nakrájené cibule, přidáme oloupané, na čtvrtiny nakrájené žampiony a krátce povaříme s bílým vínem
3. Bílé víno necháme vysmahnout až na tuk, žampiony i cibuli vmícháme do připravených brambor, přidáme na jemno nastrouhaný sýr a vše dobře promícháme s rozšlehaným vejcem
4. Listové těsto rozkrojíme napůl, z každé poloviny na pomoučeném válu vyválíme obdélník 3 mm silný, na střed každého plátu podélně rozdělíme směs brambor, stočíme do závinu a opatrně přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem
5. Dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova
6. Mezitím si připravíme zeleninový salát; zeleninu nakrájíme na kostičky 1×1 cm, promícháme se špetkou zázvoru, balsamikovým octem a olivovým olejem
7. Teplý štrúdl nakrájíme na šikmé řezy, doplníme zeleninovým salátem a ihned podáváme.