Válečky z bramborového těsta naplněné půlkami oloupaných špekáčků, usmažené do červena v rozpáleném sádle. Původní název tohoto receptu je “Bramborové válečky s uzenkami”. Špekáčkům se totiž zpočátku říkalo uzenky. Poprvé se na trhu objevili již v roce 1891!
Ingredience:
Rozpis na 5 porcí: | |
5 ks | špekáčků (silnějších párků) |
1 ks | vejce |
500 g | brambor |
150 g | sádla |
140 g | krupičkové mouky |
40 g | krupice |
20 g | másla |
sůl |
Postup:
- Brambory uvaříme, oloupáme, prolisujeme, dokud jsou ještě horké, smícháme s krupicí, necháme prochladnout
- Do vychladlých brambor dále přidáme vejce, máslo, krupičkovou mouku, osolíme, vypracujeme těsto
- Z těsta nakrájíme obdélníčky, na každý položíme půlku oloupaného špekáčku, zamotáme do tvaru válečků, po stranách je stlačíme, aby špekáčky nebyly vůbec vidět
- Připravené válečky smažíme pěkně do červena v dobře rozpáleném sádle.
Skvělé jsou servírované s kysaným zelím k pivu či vínu.