Základní recept na vařené bramborové knedlíky.
Ingredience:
800 g | brambor |
150 g | hrubé krupice |
150 g | hrubé mouky |
50 g | škrobové moučky |
2 ks | vajec |
sůl |
Postup:
1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme. Na vále je nastrouháme, osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a do středu rozklepneme vejce
2. Zpracováváme tužší těsto s postupným přidáváním hrubé mouky
3. Těsto rozdělíme na stejné díly a vyválíme z nich knedlíkové šišky, které vkládáme do vařící osolené vody a zvolna vaříme asi 20-25 minut
4. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
5. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.
Knedlíky můžeme připravit i v jiném tvaru – jako špalíčky malé kulaté knedlíčky nebo noky. Těsto připravujeme těsně před vařením, protože brzy řídne. Když nechceme, aby se knedlíky rozvařily, přidáme do vody na vaření 2 lžíce hladké mouky.
Poznámka:Před krájením na několika místech píchneme vidličkou do knedlíků, aby z nich vyšla pára a nesrazily se. Knedlíky vaříme v dostatečném množství vody, aby mohly volně vyplavat navrch.