Knedlíky z bramborového těsta naplněné orestovanou masovou směsí, uvařené doměkka, servírované přelité rozpuštěným sádlem a posypané opečeno cibulkou.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
900 g | brambor vařených ve slupce |
250 g | mletého masa |
180 g | hrubé mouky |
80 g | krupice |
2 ks | cibule |
1 ks | vejce |
majoránka | |
sádlo | |
pepř | |
sůl | |
hladká mouka na pracovní desku |
Postup:
1. Nejlépe den dopředu uvařené a oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle
2. Přidáme mouku, krupici, vejce a sůl, vypracujeme těsto, z kterého vyválíme na pomoučené pracovní desce plát silný asi 0,5 cm, ten rozkrájíme na čtverce asi 5×5 cm velké
3. Mleté maso zprudka orestujeme na lžíci sádla, osolíme ho a okořeníme pepřem a majoránkou
4. Mírně prochladlou masovou směs po částech, pomocí lžičky, zabalíme do těsta
5. Připravené masové knedlíky pak vaříme v osolené vodě asi 10-12 minut, hotové knedlíky vyjmeme a podáváme přelité cibulkou osmaženou na sádle.
Vhodná další příloha je kysané nebo podušené zelí.