Směs z povařených, nastrouhaných brambor, fazolí a dalších ingrediencí, usmažená v rozpáleném oleji ve tvaru karbanátek, servírovaná s ajvarovo-sýrovou omáčkou.
Ingredience:
500 g | brambor |
200 g | paprikové pasty ajvar |
200 g | krémového sýra |
100 g | slaniny |
50 g | fazolí |
500 ml | vývaru |
2 ks | cibule |
2 ks | vejce |
1 ks | bobkového listu |
6 lžic | oleje |
majoránka | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Fazole s bobkovým listem uvaříme ve vývaru, brambory ve slupce vaříme ve vodě 25 minut, okapané oloupeme a necháme vychladnout, pak je nastrouháme nahrubo
2. Na kostičky nakrájenou slaninu vyškvaříme na pánvi, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět
3. Brambory smícháme s orestovanou cibulkou, důkladně okapanými fazolkami, směs osolíme a okořeníme pepřem, vytvarujeme karbanátky
4. Smažíme v dobře rozpáleném oleji, z obou stran, dozlatova
5. Ajvar smícháme s krémovým sýrem, dle chuti osolíme a okořeníme pepřem, podáváme ke karbanátkům.
Ajvar – pasta ze zelených paprik a dalších ingrediencí z Chorvatska (dříve z Jugoslávie), dá se vyrobit i doma: Ajvar.