Smažené bramborové placky s kořením a kysaným zelím.
Ingredience:
800 g | brambor |
250 g | kysaného zelí |
150 g | tuku |
60 g | hladké mouky |
40 g | strouhanky |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | vajec |
5 lžic | mletého kmínu |
1 lžíce | mléka |
mletý černý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Syrové brambory oloupeme, omyjeme, na jemno nastrouháme
2. Vodu částečně slijeme
3. Přidáme sůl, mletý černý pepř, mletý kmín, rozetřený česnek, strouhanku, rozklepnutá vejce, na drobno nasekané dobře vymačkané kysané zelí, hladkou mouku, mléko podle potřeby (množství podle toho, aby těsto nebylo tuhé) a vše smícháme na středně husté těsto
4. Do rozehřátého tuku klademe lžičkou hromádky, které vidličkou rozetřeme na placku a po obou stranách zvolna smažíme dozlatova
5. Hotové bramboráky dáváme na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku.
Podáváme k pivu horké, dokud jsou křupavé. Můžeme také podávat k masu.
Poznámka:Aby těsto nebylo řídké dáme méně mléka, pokud je řídké přidáme hladkou mouku.