Recept původem z Arménie na polévku ze skopového masa nakrájeného na kostičky, hrachu, cibule, jablka, rajčatového protlaku, brambor a dalších ingrediencí.
Ingredience:
500 g | skopového masa |
300 g | brambor |
200 g | hrachu |
2 ks | cibule |
2 ks | jablek |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
2 lžíce | oleje |
petrželka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Hrách si přebereme, vypereme a namočíme přes noc do studené vody, potom uvaříme doměkka
2. Skopové maso si opláchneme, nakrájíme na menší kousky, osolíme, vložíme do hrnce a zalijeme vodou, vody dáme jen tolik, aby maso bylo jen potopeno
3. Kousky skopového masa vaříme na mírném ohni téměř doměkka, během vaření sbíráme pěnu
4. Mezitím si oloupeme cibuli, brambory a jablka, cibuli nakrájíme na jemno, brambory a jablka na menší kousky
5. Poté si cibuli osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova
6. Když máme maso téměř měkké, přidáme k němu vařený hrách i s vývarem, dle potřeby dolijeme vodou, abychom měli 1,5 l polévky, pak přidáme osmaženou cibulku, nakrájené brambory, jablka, rajčatový protlak, pepř a ještě vše dohromady 20 minut vaříme
7. Po 20 minutách polévku dochutíme solí, přidáme nasekanou petrželku a servírujeme.