Smetanový pudink smíchaný s vyšlehanou smetanou a šťávou z borůvek.
Ingredience:
2 sáčky | vanilkového cukru |
1 sáček | smetanového pudinku v prášku |
1 sáček | ztužovače šlehačky |
1 kelímek | smetany na šlehání |
1 sklenice | zavařených borůvek |
0,4 l | polotučného mléka |
1 ks | kousek másla |
Postup:
1. Smetanu vyšleháme do tuha (můžeme použít i ztužovač, ale není nutný)
2. Pudinkový prášek rozmícháme v troše mléka, zbylé mléko ohřejeme, osladíme vanilkovým cukrem a přimícháme mléčný pudinkový prášek, za stálého míchání uvaříme hustý pudink
3. Ke konci přípravy pudinku v něm necháme rozpustit i kousek másla
4. Z borůvkového kompotu slijeme šťávu, část přimícháme k ještě teplému pudinku, stále mícháme, aby se nám nevytvořil škraloup
5. Polovinu kompotovaných borůvek rozmixujeme a přidáme společně se šlehačkou k postupně chladícímu se pudinku, zbylé borůvky přimícháme celé.
Borůvkový krém je skvělá příloha k lívancům nebo palačinkám, či jiným sladkým moučným pokrmům. Lze ho použít i jako dezert, v tomto případě ho ještě teplý nalijeme do misek a necháme důkladně ztuhnout, zdobíme například snítky máty.