REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvkový dort z piškotu ochuceného vaječným likérem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený dortový korpus ochucený vaječným likérem, potřený pudinkovým krémem a šlehačkou, ozdobený likérem a rozpuštěnou čokoládou.


Ingredience:
Na těsto:
125 gmoučkového cukru
70 ghladké mouky
70 gjemného kukuřičného škrobu
125 mlvaječného likéru
70 mloleje
1 balíčekvanilkový cukr
1/2 balíčkukypřícího prášku do pečiva
3 ksvejce
dortová forma o průměru cca 30 cm, papír na pečení
Na náplň:
200 g borůvkového kompotu (hmotnost po odkapání)
750 mlsmetany na šlehání (33 %) vychlazené
500 mlšťávy z borůvkového kompotu (případně doplněné vodou, nebo džusem)
3 balíčkysmeta-fixu - ztužovače šlehačky
2 balíčkyvanilkového cukru
2 balíčkyvanilkového pudinku (à 40 g)
Na ozdobení:
10 zarovnaných lžicvaječného likéru
50 gčokolády hořké nebo čokoládového topingem

Postup:

1. Na přípravu těsta smícháme v míse mouku se škrobem a kypřícím práškem, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, olej a likér, šleháme elektrickým ručním šlehačem krátce na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni asi 2 minuty dohladka
2. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme v elektrické troubě na 180 °C, v horkovzdušné troubě na 160 °C, pak necháme korpus vychladnout
3. Na přípravu náplně necháme kompot okapat na sítku a šťávu přitom zachytíme
4. Z pudinků (Zlatých klasů) uvaříme krém podle návodu na obalu, ale jen s 500 ml šťávy z kompotu (případně doplněné vodou, nebo džusem) a bez přidání cukru, vmícháme borůvky, ale před tím než naneseme na korpus ve formě si vložíme dokola mastný papír na vyvýšení okrajů a pak naneseme na korpus a uhladíme, koláč uložíme do chladničky tuhnout.
5. Smetanu, vanilkový cukr a Smeta-fix vyšleháme elektrickým ručním šlehačem do tuha a naneseme na borůvkový krém
6. Na ozdobení pomocí lžičky vytvoříme ve šlehačce malé prohlubně a vyplníme jejich vaječným likérem
7. Do kastrůlku nalámeme čokoládu na malé kousky, ve vodní lázni rozpustíme a naneseme na řezy, praktičtější je to pocákat topingem, opět odložíme do lednice tuhnout.

Doporučení:

Krájíme mokrým nožem a po každém řezu nůž otíráme, namísto “živé” šlehačky můžete použít i práškovou v poměru 3 ks šlehačky + 350 ml mléka.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy