REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvkový dort z piškotu ochuceného vaječným likérem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený dortový korpus ochucený vaječným likérem, potřený pudinkovým krémem a šlehačkou, ozdobený likérem a rozpuštěnou čokoládou.


Ingredience:
Na těsto:
125 gmoučkového cukru
70 ghladké mouky
70 gjemného kukuřičného škrobu
125 mlvaječného likéru
70 mloleje
1 balíčekvanilkový cukr
1/2 balíčkukypřícího prášku do pečiva
3 ksvejce
dortová forma o průměru cca 30 cm, papír na pečení
Na náplň:
200 g borůvkového kompotu (hmotnost po odkapání)
750 mlsmetany na šlehání (33 %) vychlazené
500 mlšťávy z borůvkového kompotu (případně doplněné vodou, nebo džusem)
3 balíčkysmeta-fixu - ztužovače šlehačky
2 balíčkyvanilkového cukru
2 balíčkyvanilkového pudinku (à 40 g)
Na ozdobení:
10 zarovnaných lžicvaječného likéru
50 gčokolády hořké nebo čokoládového topingem

Postup:

1. Na přípravu těsta smícháme v míse mouku se škrobem a kypřícím práškem, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, olej a likér, šleháme elektrickým ručním šlehačem krátce na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni asi 2 minuty dohladka
2. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme v elektrické troubě na 180 °C, v horkovzdušné troubě na 160 °C, pak necháme korpus vychladnout
3. Na přípravu náplně necháme kompot okapat na sítku a šťávu přitom zachytíme
4. Z pudinků (Zlatých klasů) uvaříme krém podle návodu na obalu, ale jen s 500 ml šťávy z kompotu (případně doplněné vodou, nebo džusem) a bez přidání cukru, vmícháme borůvky, ale před tím než naneseme na korpus ve formě si vložíme dokola mastný papír na vyvýšení okrajů a pak naneseme na korpus a uhladíme, koláč uložíme do chladničky tuhnout.
5. Smetanu, vanilkový cukr a Smeta-fix vyšleháme elektrickým ručním šlehačem do tuha a naneseme na borůvkový krém
6. Na ozdobení pomocí lžičky vytvoříme ve šlehačce malé prohlubně a vyplníme jejich vaječným likérem
7. Do kastrůlku nalámeme čokoládu na malé kousky, ve vodní lázni rozpustíme a naneseme na řezy, praktičtější je to pocákat topingem, opět odložíme do lednice tuhnout.

Doporučení:

Krájíme mokrým nožem a po každém řezu nůž otíráme, namísto “živé” šlehačky můžete použít i práškovou v poměru 3 ks šlehačky + 350 ml mléka.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy