REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvkový dort z piškotu ochuceného vaječným likérem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený dortový korpus ochucený vaječným likérem, potřený pudinkovým krémem a šlehačkou, ozdobený likérem a rozpuštěnou čokoládou.


Ingredience:
Na těsto:
125 gmoučkového cukru
70 ghladké mouky
70 gjemného kukuřičného škrobu
125 mlvaječného likéru
70 mloleje
1 balíčekvanilkový cukr
1/2 balíčkukypřícího prášku do pečiva
3 ksvejce
dortová forma o průměru cca 30 cm, papír na pečení
Na náplň:
200 g borůvkového kompotu (hmotnost po odkapání)
750 mlsmetany na šlehání (33 %) vychlazené
500 mlšťávy z borůvkového kompotu (případně doplněné vodou, nebo džusem)
3 balíčkysmeta-fixu - ztužovače šlehačky
2 balíčkyvanilkového cukru
2 balíčkyvanilkového pudinku (à 40 g)
Na ozdobení:
10 zarovnaných lžicvaječného likéru
50 gčokolády hořké nebo čokoládového topingem

Postup:

1. Na přípravu těsta smícháme v míse mouku se škrobem a kypřícím práškem, přidáme cukr, vanilkový cukr, vejce, olej a likér, šleháme elektrickým ručním šlehačem krátce na nejnižším stupni, pak na nejvyšším stupni asi 2 minuty dohladka
2. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech, vložíme do předehřáté trouby a pečeme v elektrické troubě na 180 °C, v horkovzdušné troubě na 160 °C, pak necháme korpus vychladnout
3. Na přípravu náplně necháme kompot okapat na sítku a šťávu přitom zachytíme
4. Z pudinků (Zlatých klasů) uvaříme krém podle návodu na obalu, ale jen s 500 ml šťávy z kompotu (případně doplněné vodou, nebo džusem) a bez přidání cukru, vmícháme borůvky, ale před tím než naneseme na korpus ve formě si vložíme dokola mastný papír na vyvýšení okrajů a pak naneseme na korpus a uhladíme, koláč uložíme do chladničky tuhnout.
5. Smetanu, vanilkový cukr a Smeta-fix vyšleháme elektrickým ručním šlehačem do tuha a naneseme na borůvkový krém
6. Na ozdobení pomocí lžičky vytvoříme ve šlehačce malé prohlubně a vyplníme jejich vaječným likérem
7. Do kastrůlku nalámeme čokoládu na malé kousky, ve vodní lázni rozpustíme a naneseme na řezy, praktičtější je to pocákat topingem, opět odložíme do lednice tuhnout.

Doporučení:

Krájíme mokrým nožem a po každém řezu nůž otíráme, namísto “živé” šlehačky můžete použít i práškovou v poměru 3 ks šlehačky + 350 ml mléka.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy