Pečený dort z tvarohového těsta, plněný borůvkami, zdobený sněhovým bezé a borůvkami.
Ingredience:
300 g | borůvek |
160 g | cukru |
150 g | polohrubé mouky |
125 g | tučného tvarohu |
100 g | mletých mandlí |
3 lžíce | oleje |
2 lžíce | mléka |
1/2 sáčku | kypřicího prášku do pečiva |
3 ks | vajec |
nastrouhaná kůra z 1 citronu | |
tuk a mouka na formu |
Postup:
1. Tvaroh utřeme s mlékem, olejem, 30 g cukru a na jemno nastrouhanou citronovou kůrou, vmícháme 1 žloutek, přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva a vypracujeme těsto
2. Tvarohové těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy (rozetřeme tak, aby vznikl 3 cm vysoký okraj
3. Zbylé celé vejce smícháme spolu se žloutkem a 50 g cukru, přidáme na jemno mleté mandle, asi 250 g borůvek a tímto vyplníme prohlubeň v tvarohovém těstě
4. Vložíme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme asi 35 minut
5. Ušleháme tuhý sníh z bílků, postupně vmícháme zbylý cukr a šleháme dostatečně dlouho, aby se všechen cukr rozpustil, pak pěnou naplníme cukrářský sáček a na dort nastříkáme mřížku, posypeme zbylými borůvkami a dáme do trouby ještě asi na 10 minut sušit.
Sněhové bezé můžeme před sušením v troubě posypat krystalovým cukrem, ten zkaramelizuje a bezé získá krásnou zlatavou barvu.