REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvkový dort s bezé mřížkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený dort z tvarohového těsta, plněný borůvkami, zdobený sněhovým bezé a borůvkami.


Ingredience:
300 gborůvek
160 gcukru
150 gpolohrubé mouky
125 gtučného tvarohu
100 gmletých mandlí
3 lžíceoleje
2 lžícemléka
1/2 sáčkukypřicího prášku do pečiva
3 ksvajec
nastrouhaná kůra z 1 citronu
tuk a mouka na formu

Postup:

1. Tvaroh utřeme s mlékem, olejem, 30 g cukru a na jemno nastrouhanou citronovou kůrou, vmícháme 1 žloutek, přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva a vypracujeme těsto
2. Tvarohové těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy (rozetřeme tak, aby vznikl 3 cm vysoký okraj
3. Zbylé celé vejce smícháme spolu se žloutkem a 50 g cukru, přidáme na jemno mleté mandle, asi 250 g borůvek a tímto vyplníme prohlubeň v tvarohovém těstě
4. Vložíme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme asi 35 minut
5. Ušleháme tuhý sníh z bílků, postupně vmícháme zbylý cukr a šleháme dostatečně dlouho, aby se všechen cukr rozpustil, pak pěnou naplníme cukrářský sáček a na dort nastříkáme mřížku, posypeme zbylými borůvkami a dáme do trouby ještě asi na 10 minut sušit.

Doporučení:

Sněhové bezé můžeme před sušením v troubě posypat krystalovým cukrem, ten zkaramelizuje a bezé získá krásnou zlatavou barvu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy