REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvkový dort s bezé mřížkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený dort z tvarohového těsta, plněný borůvkami, zdobený sněhovým bezé a borůvkami.


Ingredience:
300 gborůvek
160 gcukru
150 gpolohrubé mouky
125 gtučného tvarohu
100 gmletých mandlí
3 lžíceoleje
2 lžícemléka
1/2 sáčkukypřicího prášku do pečiva
3 ksvajec
nastrouhaná kůra z 1 citronu
tuk a mouka na formu

Postup:

1. Tvaroh utřeme s mlékem, olejem, 30 g cukru a na jemno nastrouhanou citronovou kůrou, vmícháme 1 žloutek, přidáme prosátou polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva a vypracujeme těsto
2. Tvarohové těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy (rozetřeme tak, aby vznikl 3 cm vysoký okraj
3. Zbylé celé vejce smícháme spolu se žloutkem a 50 g cukru, přidáme na jemno mleté mandle, asi 250 g borůvek a tímto vyplníme prohlubeň v tvarohovém těstě
4. Vložíme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme asi 35 minut
5. Ušleháme tuhý sníh z bílků, postupně vmícháme zbylý cukr a šleháme dostatečně dlouho, aby se všechen cukr rozpustil, pak pěnou naplníme cukrářský sáček a na dort nastříkáme mřížku, posypeme zbylými borůvkami a dáme do trouby ještě asi na 10 minut sušit.

Doporučení:

Sněhové bezé můžeme před sušením v troubě posypat krystalovým cukrem, ten zkaramelizuje a bezé získá krásnou zlatavou barvu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy