Recept z Ruska na chutný moučník.
Ingredience:
300 g | piškotů |
100 g | mandlí |
1/4 l | smetany ke šlehání |
1 dl | rumu |
1 dl | mléka |
1 lžička | oleje |
moučkový cukr | |
vanilinový cukr | |
kousek čokolády | |
Na krém: | |
200 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
3 dl | mléka |
1 ks | žloutku |
1 ks | balíček vanilkového pudinku |
Postup:
1. Mandle vsypeme do studené vody, necháme přejít varem, oloupeme a slabě opražíme na oleji
2. Formu na bombu (nebo dort) pečlivě vyložíme alobalem, vystříkáme částí krému a necháme ho v chladnu ztuhnout
3. Mléko svaříme se lžící cukru a po vychlazení smícháme s rumem; v této směsi namáčíme piškoty a vkládáme je do formy střídavě s vrstvami krému a mandlí, horní vrstva bude krém
4. Bombu necháme v chladnu ztuhnout, nejlépe přes noc
5. Před podáváním ji vyklopíme na rovnou mísu, nastříkáme šlehačkou, do níž jsme při došlehávání přidali lžičku moučkového a vanilinového cukru
6. Pak ozdobíme hoblinkami z měkké čokolády (nastrouháme je škrabkou na brambory), popřípadě ještě čerstvým kompotovaným ovocem.
Příprava krému:
1. V části studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek, nalijeme je do zbývajícího horkého mléka a za stálého míchání uvaříme hladký krém
2. Sejmeme z plotýnky a za občasného zamíchání necháme vychladit
3. Potom dáme do šlehače, přidáme moučkový cukr, žloutek a šleháme
4. Po kouskách do něj zašleháváme změklé máslo a ušleháme tak lehký krém.