REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bo Kho – vietnamský hovězí guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jde o vietnamský pokrm z hovězího masa, zeleniny a koření hodně připomínající náš český guláš. Bo Kho je však nezahuštěný, hodně ostrý …. hlavně díky některým použitým exotickým surovinám také chutná jinak.


Ingredience:
800 ghovězího masa (žebírko, hrudí, kližka a nebo zadní)
3 lžícesvětlé sójové omáčky
300 mlkokosové vody
3 kshvězdičky badyánu
3 ksstonky citronové šťávy
3 ksstroužky česneku
2 ksstředně velké mrkve
1 kssvítek skořice
1 ksvětší cibule
1 kslemetka
1-2 lžícerajčatové pasty
1 hrstnasekaných listů thajské bazalky a koriandru
mletá sladká papriky
mletý černý pepř
chilli koření
chilli olej
sůl
voda dle potřeby
Na marinádu:
3 lžícerybí omáčky
2 lžícehnědého cukru
2 lžičkykoření pěti vůní
2 ksstroužky česneku
1 kszázvor dlouhý tak 2-3 cm

Postup:
  1. Připravíme si marinádu na maso; prolisovaný česnek smícháme s nastrouhaným zázvorem, cukrem, rybí omáčkou a kořením pěti vůní
  2. Maso nakrájíme na větší kostky promícháme ho s marinádou a necháme hodinu odležet v lednici
  3. Do tlakového hrnce nalijeme rostlinný olej spolu s chilli olejem, olej zahřejeme, pak na něm orestujeme podrcený česnek s citronovou šťávou, skořicí a badyánem
  4. Jakmile se koření rozvoní, přidáme kostky masa, to necháme zatáhnout, pak vložíme do hrnce i cibuli nakrájenou na klínky, přidáme rajčatovou pastu a mletou papriku
  5. Vše zalijeme kokosovou vodou, přidáme obyčejnou pitnou vodu, tolik, aby bylo maso potopené, hrnec uzavřeme
  6. V tlakovém hrnci dusíme cca 30 minut, záleží na typu hrnce a druhu použitého masa!
  7. Hrnec odstavíme ze zdroje tepla, opatrně z něj vypustíme páru, otevřeme a přidáme očištěnou mrkev nakrájenou na tenká kolečka, sojovou omáčku, pepř a sůl, vše povaříme doměkka
  8. Hrubé koření odstraníme a můžeme servírovat jednotlivé porce ozdobené limetkou a snítky citronové trávy.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy