REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bleskový losos se sladkokyselou čočkou beluga

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na pánvi opečené filety z lososa, servírované s čočkou uvařenou spolu se zeleninou, dochucenou šťávou z citronu, chilli vločkami, pepřeme, polovinou posekaného kopru, cukru, rajčatového pyré a hořčice.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na lososa:
4 ksfilety lososa s kůží
1 dclbílého vína
4 lžícemásla
alobal
pepř
sůl
Na čočku beluga:
300 gčerné čočky beluga Lagris
3 lžíceolivového oleje
2 lžícerajčatového pyré
1 lžícehrubozrnné hořčice
1 lžícetřtinového cukru
1 hrstčerstvého kopru
2 kscitrony
1 ksčervená paprika
1 ksjarní cibulka
1 ksmrkev
chilli vločky dle chuti
voda
pepř
sůl

Postup:
  1. Čočku propereme v cedníku a pak dáme vařit na 20 minut do dvojnásobného množství vroucí neosolené vody. Asi v polovině této doby si na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm cibuli a papriku, oboje pokrájené na tenké proužky. Po pár minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku. Společně už jen lehce osmahneme.
  2. Po dvaceti minutách varu slijeme přebytečnou vodu z čočky a teprve pak ji osolíme. Pak vmícháme do čočky zeleninu, šťávu z jednoho citronu, chilli vločky, pepř, polovinu posekaného kopru, cukr, rajčatové pyré a hořčici.
  3. Připravíme si lososa: na pánvi si rozpustíme 3 lžíce másla a opečeme na něm osoleného a opepřeného lososa, nejprve kůží dolů a poté kůží nahoru, z každé strany to bude trvat přibližně 3-4 minuty podle síly filetu – na boční straně filetu krásně uvidíme změnu barvy, jak se maso postupně propéká.
  4. Hotového lososa zabalíme do alobalu, necháme pět minut odpočívat a v pánvi mezitím do výpeku přidáme bílé víno, osolíme, opepříme a necháme chvilku zredukovat, aby vznikla pěkná šťáva. Necháme v ní na úplný závěr rozpustit zbylou lžíci másla.
  5. Lososa podáváme přelitého touto šťávou, s čočkou a s pěkným měsíčkem citronu.
Doporučení:

Při vaření belugy je dobré dodržet poměr 450 ml vody na 250 g belugy. Že je čočka hotová poznáte podle toho, že se voda v hrnci vstřebala. Pokud ji vaříte ve větším množství vody, tak jak je u luštěnin obvyklé, černá barva se vyluhuje do vody a beluga ztratí svou krásnou barvu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy