Na pánvi opečené filety z lososa, servírované s čočkou uvařenou spolu se zeleninou, dochucenou šťávou z citronu, chilli vločkami, pepřeme, polovinou posekaného kopru, cukru, rajčatového pyré a hořčice.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
Na lososa: | |
4 ks | filety lososa s kůží |
1 dcl | bílého vína |
4 lžíce | másla |
alobal | |
pepř | |
sůl | |
Na čočku beluga: | |
300 g | černé čočky beluga Lagris |
3 lžíce | olivového oleje |
2 lžíce | rajčatového pyré |
1 lžíce | hrubozrnné hořčice |
1 lžíce | třtinového cukru |
1 hrst | čerstvého kopru |
2 ks | citrony |
1 ks | červená paprika |
1 ks | jarní cibulka |
1 ks | mrkev |
chilli vločky dle chuti | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Čočku propereme v cedníku a pak dáme vařit na 20 minut do dvojnásobného množství vroucí neosolené vody. Asi v polovině této doby si na pánvi rozpálíme olivový olej a opečeme na něm cibuli a papriku, oboje pokrájené na tenké proužky. Po pár minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a nasekanou jarní cibulku. Společně už jen lehce osmahneme.
- Po dvaceti minutách varu slijeme přebytečnou vodu z čočky a teprve pak ji osolíme. Pak vmícháme do čočky zeleninu, šťávu z jednoho citronu, chilli vločky, pepř, polovinu posekaného kopru, cukr, rajčatové pyré a hořčici.
- Připravíme si lososa: na pánvi si rozpustíme 3 lžíce másla a opečeme na něm osoleného a opepřeného lososa, nejprve kůží dolů a poté kůží nahoru, z každé strany to bude trvat přibližně 3-4 minuty podle síly filetu – na boční straně filetu krásně uvidíme změnu barvy, jak se maso postupně propéká.
- Hotového lososa zabalíme do alobalu, necháme pět minut odpočívat a v pánvi mezitím do výpeku přidáme bílé víno, osolíme, opepříme a necháme chvilku zredukovat, aby vznikla pěkná šťáva. Necháme v ní na úplný závěr rozpustit zbylou lžíci másla.
- Lososa podáváme přelitého touto šťávou, s čočkou a s pěkným měsíčkem citronu.
Při vaření belugy je dobré dodržet poměr 450 ml vody na 250 g belugy. Že je čočka hotová poznáte podle toho, že se voda v hrnci vstřebala. Pokud ji vaříte ve větším množství vody, tak jak je u luštěnin obvyklé, černá barva se vyluhuje do vody a beluga ztratí svou krásnou barvu.