Kynuté knedlíky plněné borůvkami, polité máslem, posypané strouhaným tvarohem a cukrem, nakonec přelité žahourem.
Ingredience:
Na těsto: | |
500 g | hrubé mouky |
21 g | droždí |
200 ml | mléka |
1 ks | vejce |
špetka cukru | |
Na dohotovení: | |
200 g | másla |
1 ks | balení tvarohu na strouhání |
1 l | borůvek |
moučkový cukr na posypání | |
voda | |
sůl | |
Na žahour: | |
200 ml | smetany |
3 lžičky | vanilkového pudinkového prášku |
3 lžíce | cukru krupice |
2 lžíce | mléka |
1 lžíce | másla |
1/2 l | borůvek |
špetka mleté skořice |
Postup:
1. Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme hrubou mouku, zbylé mléko, rozklepnuté vejce, kvásek a vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo 20 minut vykynout
3. Z vykynutého těsta oddělíme asi 10 kousků, z kterých vytvoříme větší placičky, přikryjeme je utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout, pak na každou dáme hodně očištěných borůvek, konce těsta dáme k sobě, přitlačíme a vytvoříme knedlíky, které necháme ještě chvilku pod utěrkou kynout
4. Potom knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 5 minut pod pokličkou a 5 minut odkryté, poté je vyndáme, ihned propícháme vidličkou, aby z knedlíků unikla pára a nesrazily se, přelijeme je rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem, nakonec přelijeme borůvkovým žahourem
5. Příprava žahouru; v pánvi rozehřejeme máslo, přidáme očištěné borůvky, krupicový cukr, špetku mleté skořice a mléko, krátce povaříme, poté přidáme vanilkový pudinkový prášek rozmíchaný ve smetaně a povaříme do zhoustnutí.