REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Blbouny se žahourem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté knedlíky plněné borůvkami, polité máslem, posypané strouhaným tvarohem a cukrem, nakonec přelité žahourem.


Ingredience:
Na těsto:
500 ghrubé mouky
21 gdroždí
200 mlmléka
1 ksvejce
špetka cukru
Na dohotovení:
200 gmásla
1 ksbalení tvarohu na strouhání
1 lborůvek
moučkový cukr na posypání
voda
sůl
Na žahour:
200 mlsmetany
3 lžičkyvanilkového pudinkového prášku
3 lžícecukru krupice
2 lžícemléka
1 lžícemásla
1/2 lborůvek
špetka mleté skořice

Postup:

1. Do trochy vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme hrubou mouku, zbylé mléko, rozklepnuté vejce, kvásek a vypracujeme těsto, které dáme na teplé místo 20 minut vykynout
3. Z vykynutého těsta oddělíme asi 10 kousků, z kterých vytvoříme větší placičky, přikryjeme je utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout, pak na každou dáme hodně očištěných borůvek, konce těsta dáme k sobě, přitlačíme a vytvoříme knedlíky, které necháme ještě chvilku pod utěrkou kynout
4. Potom knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě 5 minut pod pokličkou a 5 minut odkryté, poté je vyndáme, ihned propícháme vidličkou, aby z knedlíků unikla pára a nesrazily se, přelijeme je rozpuštěným máslem, posypeme nastrouhaným tvarohem a moučkovým cukrem, nakonec přelijeme borůvkovým žahourem
5. Příprava žahouru; v pánvi rozehřejeme máslo, přidáme očištěné borůvky, krupicový cukr, špetku mleté skořice a mléko, krátce povaříme, poté přidáme vanilkový pudinkový prášek rozmíchaný ve smetaně a povaříme do zhoustnutí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy