Opečené bifteky ze směsi mletého masa a dalších ingrediencí, podušené v rajčatové omáčce.
Ingredience:
500 g | mletého masa (vepřové a hovězí) |
1 lžíce | sterilovaného zeleného pepře (sekaných kaparů) |
2 ks | vajec |
2 ks | rohlíků |
mléko | |
strouhanka | |
mletý pepř | |
hladká mouka na obalení | |
olej | |
sůl | |
Na omáčku: | |
200 ml | hovězího vývaru |
1 lžička | krystalového cukru |
1 konzerva | rajčatového protlaku |
1 ks | cibule |
hladká mouka na zahuštění | |
oregano | |
sůl |
Postup:
1. Rohlíky namočené v mléce vymačkáme a zapracujeme do mletého masa, přidáme sůl, mletý pepř, vejce, strouhanku, zelený pepř nebo sekané kapary a promícháme
2. Z hmoty vytvarujeme kulaté bifteky, obalíme v hladké mouce a na rozehřátém oleji osmažíme po obou stranách
3. Ve vypečené šťávě (větší část oleje slijeme) osmahneme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, vložíme bifteky, podlijeme vývarem, přidáme rajský protlak a dusíme pod pokličkou asi 30 minut
4. Pak bifteky vyndáme, šťávu zahustíme moukou, podle potřeby dochutíme cukrem, oreganem a solí, necháme rozvařit a potom rozmixujeme.
Bifteky podáváme s bramborami, rajčatovou omáčkou a zeleninovým salátem.