Marmeláda ze zralých bobulí bezinek je pikantní, dobře vypadá a přitom je ještě i zdravá.
Ingredience:
1,3 kg | plodů bezinek |
0,6 kg | cukru |
3 g | kyseliny citronové |
nebo | |
4 lžíce | čerstvě vymačkané citronové šťávy |
pektin | |
sklenice s víčky |
Postup:
1. Bobulky zcela zralých bezinek otrháme a bez podlévání je zahřejeme k varu, na mírném zdroji tepla je povaříme, až změknou, vytřeme je na protlak a ten zvážíme
2. Na 1 kg protlaku přidáme 100 g cukru, zvýšíme teplotu zdroje a vaříme 20 minut
3. Přidáme práškový pektin rozmíchaný s trochou cukru (množství dle návodu na obalu), bez přerušení varu přidáme i zbytek cukru a po jeho rozpuštění i kyselinu citrónovou nebo citrónovou šťávu
4. Dále vaříme a zkoušíme, zda je marmeláda podle zkoušky dostatečně hustá
5. Hotovou marmeládu, ještě dost teplou, dáme do sterilovaných skleniček, dobře uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.