REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Betlém z perníkového těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jesličky a figurky vyrobené z perníkového těsta. Recept na 12 postaviček, na chaloupku, stromečky a podstavce.


Ingredience:
Těsto 1 - Rozpis na 12 postaviček:
200 ghladké mouky
60 gmoučkového cukru
1 ksvětšího vejce
1 lžičkaperníkového koření
1 lžícemedu rozehřátého ve vodní lázni
1 lžíceoleje
Těsto 2 - Rozpis na chaloupku, stromečky a podstavce:
180 ghladké mouky
60 gmoučkového cukru
1 ksvětšího vejce
1 lžičkaperníkového koření
1/4 lžičkyjedlé sody
1 lžícemedu rozehřátého ve vodní lázni
1 lžíceoleje
Na ozdobení:
1 ksvejce
1 lžičkarozpuštěného karamelu
cukrová poleva v prášku

Postup:

Těsto 1 – na figurky: 1. Do misky dáme cukr, rozklepneme vejce a dobře utřeme, aby nezůstaly hrudky
2. Přidáme tekutý med, olej, jemně umleté koření a vše vyšleháme
3. Přidáme asi polovinu mouky a v míse promícháme, když je těsto v míse husté tak, že je v ní dále nemůžeme zpracovávat, dáme je na vál a se zbylou moukou uhněteme na tužší těsto (není-li stále dost tuhé, přidáme ještě trochu mouky). Těsto 2 – na chaloupku, stromečky a kolečka pod postavičky:
4. Připravíme ze stejného množství přísad, do těsta vypracujeme opět polovinu mouky a přidáme 1/
4 lžičky jedlé sody
5. Při hnětení těsta na vále přidáme druhou polovinu mouky (těsto, které vznikne, má být řidší asi jako jako bramborové)
6. Obě těsta potom dáme do mikrotenových sáčků, označíme si je čísly a necháme v chladničce přibližně 3–
4 dny rozležet
7. Nejprve si z těsta 2 upečeme patnáct malých koleček na podstavce (o průměru asi 2 cm), do ještě teplých koleček zapícháme do středu párátka (tři kolečka zatím necháme bez párátek – budou pro stromečky), párátka můžeme trochu, obalit alobalem – těsto pak na nich lépe drží
8. Na tyto podstavce vytvarujeme z prvního těsta postavičky, které necháme sušit 2 dny při pokojové teplotě
9. Pak postavičky velmi pomalu v mírně vyhřáté troubě pečeme – spíše sušíme a to nejprve 5–
10 minut, potom je vyjmeme, necháme vychladnout a postup opakujeme (figurky na plechu stojí – pokud se během pečení poněkud deformují, tak je teplé opatrně narovnáváme)
10. Nakonec ještě horké postavičky potřeme vajíčkem rozšlehaným s karamelem
11. Ze zbylého těsta 2 vykrojíme ostrým nožem (lze je také stříhat nůžkami) stromečky a chaloupku
12. Do stromečků zapíchneme polovinu párátka (abychom je pak mohli spojit s podstavcem) a vše upečeme
13. Perníčky ozdobíme cukrovou polevou, kterou připravíme podle návodu na obalu (cukrový „sníh“ můžeme nanést i na podstavce).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy