REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bezé pusinky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sněhové vánoční cukroví plněné šlehačkou nebo máslovým krémem.


Ingredience:
320 gpískového cukru (na 1 bílek 80 g)
4 ksbílků
tuk na vymazání plechu nebo pečící papír
ušlehaná šlehačka nebo máslový krém

Postup:

1. Z bílků ušleháme tuhý sníh
2. Do sněhu po lžících zašleháme polovinu cukru, druhou polovinu lehce přimícháme
3. Kornoutem s hvězdičkou tvoříme malé pusinky, rozložíme je na tukem vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech
4. Pečeme (sušíme) při teplotě kolem 120-130 °C asi 40-45 minut
5. Bezé pusinky plníme ušlehanou šlehačkou nebo máslovým krémem.

Doporučení:

Hotové pusinky jdou lehce sundat z plechu. Dvířka trouby by při pečení měla být mírně pootevřená, pomůžeme si třeba vařečkou.

Poznámka:

Vaječné bílky nejlépe nabudou, šleháme-li je ručně, ale samozřejmě můžeme použít i elektrický šlehač. Bílky by měly mít pokojovou teplotu a správně ušlehaný sníh by měl tvořit špičky. Sníh nesmíme přešlehat, jinak zřídne, stejně tak necháme-li ho dlouho stát. U misky i metly ke šlehání musíme dbát na čistotu, i trocha vlhkosti je na škodu. Stačí kapička vody nebo minimální množství žloutku a sníh už půjde jen těžko vyšlehat do požadované tuhosti. Více o sněhovém těstě najdete zde: Cukroví a moučníky ze sněhového těsta.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy