Sladký velikonoční moučník ve tvaru beránka upečený z mouky, cukru, vajec, mléka a citronové kůry.
Ingredience:
250-300 ml | mléka |
1 sáček | kypřicího prášku do pečiva |
400 g | polohrubé mouky |
250 g | rostlinného tuku |
200 g | cukru krupice |
2 ks | vajec |
citronová kůra (vaječný koňak, skořice) | |
máslo na vymazání | |
strouhaný kokos na vysypání |
Postup:
1. Do mísy dáme změklý rostlinný tuk, nasypeme krupicový cukr a utřeme do hladké pěny
2. Přidáme vejce, polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, citronovou kůru, promícháme a nakonec vlijeme tolik mléka, abychom získali hladké nadýchané těsto
3. Těsto nalijeme do máslem vymazané a kokosem vysypané formy na beránka, dáme do trouby a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 45 minut
4. Upečeného beránka necháme krátce stát ve formě a pak vyklopíme.