REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bavorský játrový sýr

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jemná pochoutková sekaná ve které játra vůbec nenajdete! Ano je to tak, název je opravdu zavádějící, ale výsledná chuť této bavorské sekané je úžasná!


Ingredience:
400 glibového hovězího masa
400 gvepřového masa
200 gšpeku (bez kůže)
1/4 lpitné vody
1 ksvětší cibule
1 lžícemajoránky
1 lžičkanejlépe čerstvě namletého bílého pepře
1 lžičkasoli
máslo na vymazání formy
forma na paštiky

Postup:
  1. Před samotnou výrobou necháme všechny suroviny dobře vychladit, tedy oba druhy masa a špek, vodu zmrazíme na kostky ledu
  2. Dobře vychlazené maso i se špekem nakrájíme na kousky, špek dáme stranou, obě masa umeleme v masovém mlýnku na velmi jemno
  3. Mleté maso pak přendáme do nádoby mixéru a za postupného přidávání soli a pepře, jakož i vody (ve formě drceného ledu) hmotu rozmixujte dohladka
  4. V této fázi umeleme v masovém mlýnku špek, ale nasadíme hrubé sítko, potřebujeme hrubší kousky, ty pak vmícháme do masové fáše
  5. Do směsi dále zamícháme oloupanou, na jemno nastrouhanou cibuli, koření a sůl, hmotu dáme vychladit do lednice
  6. Formu na paštiky vymažeme máslem, do formy pak vylijeme dobře vychlazenou hmotu, povrch uhladíme, uděláme na něm nožem zářezy ve formě křížů do hloubky asi 4-5 mm
  7. Vložíme do trouby vyhřáté na 170-180 °C a pečeme asi 55-60 minut.
Doporučení:

Podáváme nakrájený na plátky jako hlavní chod, například s bramborovým salátem nebo bramborovou kaší, nebo studený, ke svačině, spolu s chlebem a kyselými okurkami.

Poznámka:

Bayerischer Leberkäse, tak zní původní název tohoto výrobku. Dříve se v Bavorsku tahle sekaná pekla ve formách na chleba. Název prý vznikl podle kmene starých německých slov – „Lab“ pro bochník a „Kasi“ pro pevnou hmotu. I když existují recepty, kde jsou také játra, v původní receptuře nikdy nebyla!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Parádní sváteční jednohubky za pár minut!

Vánoce, Silvestr, novoroční oslavy, rodinná setkání, ale i spontánní posezení se sousedy či s přáteli – to vše jsou příležitosti pro skvělé občerstvení! Chcete mít jistotu, že vás žádná taková situace nezaskočí? Pak se spolehněte na Rio Mare Paté – fantastické rybí krémy, které jsou spolehlivým pomocníkem a všestranným parťákem na přípravu rychlé večeře, zdravé chuťovky nebo parádního pohoštění po kterém se doslova „zapráší“. Zde trocha inspirace…

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy