REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bavorský játrový sýr

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jemná pochoutková sekaná ve které játra vůbec nenajdete! Ano je to tak, název je opravdu zavádějící, ale výsledná chuť této bavorské sekané je úžasná!


Ingredience:
400 glibového hovězího masa
400 gvepřového masa
200 gšpeku (bez kůže)
1/4 lpitné vody
1 ksvětší cibule
1 lžícemajoránky
1 lžičkanejlépe čerstvě namletého bílého pepře
1 lžičkasoli
máslo na vymazání formy
forma na paštiky

Postup:
  1. Před samotnou výrobou necháme všechny suroviny dobře vychladit, tedy oba druhy masa a špek, vodu zmrazíme na kostky ledu
  2. Dobře vychlazené maso i se špekem nakrájíme na kousky, špek dáme stranou, obě masa umeleme v masovém mlýnku na velmi jemno
  3. Mleté maso pak přendáme do nádoby mixéru a za postupného přidávání soli a pepře, jakož i vody (ve formě drceného ledu) hmotu rozmixujte dohladka
  4. V této fázi umeleme v masovém mlýnku špek, ale nasadíme hrubé sítko, potřebujeme hrubší kousky, ty pak vmícháme do masové fáše
  5. Do směsi dále zamícháme oloupanou, na jemno nastrouhanou cibuli, koření a sůl, hmotu dáme vychladit do lednice
  6. Formu na paštiky vymažeme máslem, do formy pak vylijeme dobře vychlazenou hmotu, povrch uhladíme, uděláme na něm nožem zářezy ve formě křížů do hloubky asi 4-5 mm
  7. Vložíme do trouby vyhřáté na 170-180 °C a pečeme asi 55-60 minut.
Doporučení:

Podáváme nakrájený na plátky jako hlavní chod, například s bramborovým salátem nebo bramborovou kaší, nebo studený, ke svačině, spolu s chlebem a kyselými okurkami.

Poznámka:

Bayerischer Leberkäse, tak zní původní název tohoto výrobku. Dříve se v Bavorsku tahle sekaná pekla ve formách na chleba. Název prý vznikl podle kmene starých německých slov – „Lab“ pro bochník a „Kasi“ pro pevnou hmotu. I když existují recepty, kde jsou také játra, v původní receptuře nikdy nebyla!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Velikonoční zajíček

Jedním ze symbolů Velikonoc je také zajíček. Najdeme ho už v bibli mezi stvořeními “maličkými na Zemi a moudřejšími nad mudrce”, kdy měl pravděpodobně symbolizovat chudé, skromné a pokorné. Křesťanství se k němu přesto stavělo s jistým odstupem pro jeho údajnou nadměrnou smyslnost a příslovečnou zaječí plodnost. Býval proto znázorňován jako bílý zajíc u nohou Panny Marie, což mělo symbolizovat vítězství čistoty nad tělesným pokušením. A to o sobě dávalo nejvíce vědět právě na jaře.

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy