REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bavorský játrový sýr

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jemná pochoutková sekaná ve které játra vůbec nenajdete! Ano je to tak, název je opravdu zavádějící, ale výsledná chuť této bavorské sekané je úžasná!


Ingredience:
400 glibového hovězího masa
400 gvepřového masa
200 gšpeku (bez kůže)
1/4 lpitné vody
1 ksvětší cibule
1 lžícemajoránky
1 lžičkanejlépe čerstvě namletého bílého pepře
1 lžičkasoli
máslo na vymazání formy
forma na paštiky

Postup:
  1. Před samotnou výrobou necháme všechny suroviny dobře vychladit, tedy oba druhy masa a špek, vodu zmrazíme na kostky ledu
  2. Dobře vychlazené maso i se špekem nakrájíme na kousky, špek dáme stranou, obě masa umeleme v masovém mlýnku na velmi jemno
  3. Mleté maso pak přendáme do nádoby mixéru a za postupného přidávání soli a pepře, jakož i vody (ve formě drceného ledu) hmotu rozmixujte dohladka
  4. V této fázi umeleme v masovém mlýnku špek, ale nasadíme hrubé sítko, potřebujeme hrubší kousky, ty pak vmícháme do masové fáše
  5. Do směsi dále zamícháme oloupanou, na jemno nastrouhanou cibuli, koření a sůl, hmotu dáme vychladit do lednice
  6. Formu na paštiky vymažeme máslem, do formy pak vylijeme dobře vychlazenou hmotu, povrch uhladíme, uděláme na něm nožem zářezy ve formě křížů do hloubky asi 4-5 mm
  7. Vložíme do trouby vyhřáté na 170-180 °C a pečeme asi 55-60 minut.
Doporučení:

Podáváme nakrájený na plátky jako hlavní chod, například s bramborovým salátem nebo bramborovou kaší, nebo studený, ke svačině, spolu s chlebem a kyselými okurkami.

Poznámka:

Bayerischer Leberkäse, tak zní původní název tohoto výrobku. Dříve se v Bavorsku tahle sekaná pekla ve formách na chleba. Název prý vznikl podle kmene starých německých slov – „Lab“ pro bochník a „Kasi“ pro pevnou hmotu. I když existují recepty, kde jsou také játra, v původní receptuře nikdy nebyla!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Apfelkiechl a štrúdl aneb Když přichází jablečný čas

Jablko patří mezi nejoblíbenější a nejprodávanější ovoce u nás, a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se velmi často objevují recepty spojené právě s jablky. Ať už je to štrúdl, salát s karamelizovanými jablky nebo třeba jablečný ocet. Zatímco u nás se sklidí zhruba 230 000 tun jablek ročně, v Jižním Tyrolsku je tomu přes jeden 1 000 000 tun. Proto není divu, že každá farma Roter Hahn má své vlastní tradiční a rodinné recepty na zpracování jablek ve formě báječných domácích produktů nebo jako nějakou sladkou pochoutku.

číst dále ...

Éčka v uzeninách

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

číst dále ...

Vynikající kozí sýr třikrát jinak!

Léto a lehké pokrmy patří neodmyslitelně k sobě. Zkuste si vaše oblíbené jídlo ozvláštnit přídavkem kozího sýra. Nejen, že dodá lahodnou chuť, ale také je vhodný pro ty, kteří trpí intolerancí na kravskou bílkovinu. Kozí sýr najde uplatnění při grilovačce či na slano s palačinkou. Výborný je také v kombinaci s bramborami.

číst dále ...

Rychlá letní večeře? Vsaďte na maso a výživný salát

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

číst dále ...

Kde berete své bílkoviny?

Masožravci pomlouvají vegetariány a ti jim to zase vracejí. Hlavní roli přitom mají často bílkoviny. Všude se o nich mluví a vám už z toho jde hlava kolem? Přečtěte si, jaký mají bílkoviny vliv na zdraví, naši peněženku i trávení.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy