REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bavorské vdolky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další varianta oblíbených kynutých vdolků ochucených marmeládou nebo povidly a tvarohem.


Ingredience:
Rozpis na 12 vdolků:
400 ghladké mouky do těsta plus hladkou mouku na podsypávání
250 gmásla na smažení
100 gmásla
50 gcukru
15 gdroždí
180 mlmléka
2 ksvaječné žloutky
1 kscelé vejce
citronová kůra
špetka soli
Na dohotovení:
200 gtvrdého tvarohu na strouhání
dobrá marmeláda nebo povidla

Postup:

1. Nejprve si nachystejte kvásek z 1 dl mléka, kvasnic a lžičky cukru, ten dáme na teplé místo, aby hezky vzešel
2. Máslo necháme povolit, aby mělo pokojovou teplotu, utřeme do pěny a přidáme špetku soli, žloutky, vajíčko, citronovou kůru a cukr (pokud bude máslo chladnější, snadno se vám při zašlehávání vajec srazí, v tom případě misku, samozřejmě ne kovovou, vložte na 30 vteřin do mikrovlnky a máslo prostě rozpusťte, na chuti se nic nezmění)
3. Do směsi přidejte kvásek, vlahé mléko a v mikrovlnce (stačí asi 30 vteřin) ohřátou mouku, těsto důkladně propracujte, dobře vám poslouží i robot s hnětacími metlami, pokud by vám připadalo těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu vlažného mléka
4. Propracované těsto dáme asi na 40 minut kynout na teplé místo, přikryjeme ho utěrkou
5. Nakynuté těsto rozválíme na 1–
1,5 cm silný plát a kulatou formičkou (nebo sklenkou, hrníčkem…) vykrájíme jednotlivé vdolečky, ty klademe na pomoučené prkénko a necháme ještě asi 10 minut kynout
6. Mezitím si v kastrolku nebo na pánvi převaříme máslo, odstraníme z něj bílou pěnu
7. Jednotlivé vdolečky vkládáme do rozpáleného tuku tak, že do nich vždy před vložením uděláme důlek, smažení z každé strany trvá asi minutu
8. Hotové vdolky podáváme pokud možno ještě horké, potřené zavařeninou (ta stačí dát do důlku) a posypané strouhaným tvrdým tvarohem.

Doporučení:

Zavařeninu na vdolky volte opravdu dobrou s kousky ovoce, skvěle se hodí rybízová a borůvková nebo švestková či hrušková povidla.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy