REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bavorské vdolky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další varianta oblíbených kynutých vdolků ochucených marmeládou nebo povidly a tvarohem.


Ingredience:
Rozpis na 12 vdolků:
400 ghladké mouky do těsta plus hladkou mouku na podsypávání
250 gmásla na smažení
100 gmásla
50 gcukru
15 gdroždí
180 mlmléka
2 ksvaječné žloutky
1 kscelé vejce
citronová kůra
špetka soli
Na dohotovení:
200 gtvrdého tvarohu na strouhání
dobrá marmeláda nebo povidla

Postup:

1. Nejprve si nachystejte kvásek z 1 dl mléka, kvasnic a lžičky cukru, ten dáme na teplé místo, aby hezky vzešel
2. Máslo necháme povolit, aby mělo pokojovou teplotu, utřeme do pěny a přidáme špetku soli, žloutky, vajíčko, citronovou kůru a cukr (pokud bude máslo chladnější, snadno se vám při zašlehávání vajec srazí, v tom případě misku, samozřejmě ne kovovou, vložte na 30 vteřin do mikrovlnky a máslo prostě rozpusťte, na chuti se nic nezmění)
3. Do směsi přidejte kvásek, vlahé mléko a v mikrovlnce (stačí asi 30 vteřin) ohřátou mouku, těsto důkladně propracujte, dobře vám poslouží i robot s hnětacími metlami, pokud by vám připadalo těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu vlažného mléka
4. Propracované těsto dáme asi na 40 minut kynout na teplé místo, přikryjeme ho utěrkou
5. Nakynuté těsto rozválíme na 1–
1,5 cm silný plát a kulatou formičkou (nebo sklenkou, hrníčkem…) vykrájíme jednotlivé vdolečky, ty klademe na pomoučené prkénko a necháme ještě asi 10 minut kynout
6. Mezitím si v kastrolku nebo na pánvi převaříme máslo, odstraníme z něj bílou pěnu
7. Jednotlivé vdolečky vkládáme do rozpáleného tuku tak, že do nich vždy před vložením uděláme důlek, smažení z každé strany trvá asi minutu
8. Hotové vdolky podáváme pokud možno ještě horké, potřené zavařeninou (ta stačí dát do důlku) a posypané strouhaným tvrdým tvarohem.

Doporučení:

Zavařeninu na vdolky volte opravdu dobrou s kousky ovoce, skvěle se hodí rybízová a borůvková nebo švestková či hrušková povidla.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy