Další varianta oblíbených kynutých vdolků ochucených marmeládou nebo povidly a tvarohem.
Ingredience:
Rozpis na 12 vdolků: | |
400 g | hladké mouky do těsta plus hladkou mouku na podsypávání |
250 g | másla na smažení |
100 g | másla |
50 g | cukru |
15 g | droždí |
180 ml | mléka |
2 ks | vaječné žloutky |
1 ks | celé vejce |
citronová kůra | |
špetka soli | |
Na dohotovení: | |
200 g | tvrdého tvarohu na strouhání |
dobrá marmeláda nebo povidla |
Postup:
1. Nejprve si nachystejte kvásek z 1 dl mléka, kvasnic a lžičky cukru, ten dáme na teplé místo, aby hezky vzešel
2. Máslo necháme povolit, aby mělo pokojovou teplotu, utřeme do pěny a přidáme špetku soli, žloutky, vajíčko, citronovou kůru a cukr (pokud bude máslo chladnější, snadno se vám při zašlehávání vajec srazí, v tom případě misku, samozřejmě ne kovovou, vložte na 30 vteřin do mikrovlnky a máslo prostě rozpusťte, na chuti se nic nezmění)
3. Do směsi přidejte kvásek, vlahé mléko a v mikrovlnce (stačí asi 30 vteřin) ohřátou mouku, těsto důkladně propracujte, dobře vám poslouží i robot s hnětacími metlami, pokud by vám připadalo těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu vlažného mléka
4. Propracované těsto dáme asi na 40 minut kynout na teplé místo, přikryjeme ho utěrkou
5. Nakynuté těsto rozválíme na 1–
1,5 cm silný plát a kulatou formičkou (nebo sklenkou, hrníčkem…) vykrájíme jednotlivé vdolečky, ty klademe na pomoučené prkénko a necháme ještě asi 10 minut kynout
6. Mezitím si v kastrolku nebo na pánvi převaříme máslo, odstraníme z něj bílou pěnu
7. Jednotlivé vdolečky vkládáme do rozpáleného tuku tak, že do nich vždy před vložením uděláme důlek, smažení z každé strany trvá asi minutu
8. Hotové vdolky podáváme pokud možno ještě horké, potřené zavařeninou (ta stačí dát do důlku) a posypané strouhaným tvrdým tvarohem.
Zavařeninu na vdolky volte opravdu dobrou s kousky ovoce, skvěle se hodí rybízová a borůvková nebo švestková či hrušková povidla.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová