REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bavorské vdolky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další varianta oblíbených kynutých vdolků ochucených marmeládou nebo povidly a tvarohem.


Ingredience:
Rozpis na 12 vdolků:
400 ghladké mouky do těsta plus hladkou mouku na podsypávání
250 gmásla na smažení
100 gmásla
50 gcukru
15 gdroždí
180 mlmléka
2 ksvaječné žloutky
1 kscelé vejce
citronová kůra
špetka soli
Na dohotovení:
200 gtvrdého tvarohu na strouhání
dobrá marmeláda nebo povidla

Postup:

1. Nejprve si nachystejte kvásek z 1 dl mléka, kvasnic a lžičky cukru, ten dáme na teplé místo, aby hezky vzešel
2. Máslo necháme povolit, aby mělo pokojovou teplotu, utřeme do pěny a přidáme špetku soli, žloutky, vajíčko, citronovou kůru a cukr (pokud bude máslo chladnější, snadno se vám při zašlehávání vajec srazí, v tom případě misku, samozřejmě ne kovovou, vložte na 30 vteřin do mikrovlnky a máslo prostě rozpusťte, na chuti se nic nezmění)
3. Do směsi přidejte kvásek, vlahé mléko a v mikrovlnce (stačí asi 30 vteřin) ohřátou mouku, těsto důkladně propracujte, dobře vám poslouží i robot s hnětacími metlami, pokud by vám připadalo těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu vlažného mléka
4. Propracované těsto dáme asi na 40 minut kynout na teplé místo, přikryjeme ho utěrkou
5. Nakynuté těsto rozválíme na 1–
1,5 cm silný plát a kulatou formičkou (nebo sklenkou, hrníčkem…) vykrájíme jednotlivé vdolečky, ty klademe na pomoučené prkénko a necháme ještě asi 10 minut kynout
6. Mezitím si v kastrolku nebo na pánvi převaříme máslo, odstraníme z něj bílou pěnu
7. Jednotlivé vdolečky vkládáme do rozpáleného tuku tak, že do nich vždy před vložením uděláme důlek, smažení z každé strany trvá asi minutu
8. Hotové vdolky podáváme pokud možno ještě horké, potřené zavařeninou (ta stačí dát do důlku) a posypané strouhaným tvrdým tvarohem.

Doporučení:

Zavařeninu na vdolky volte opravdu dobrou s kousky ovoce, skvěle se hodí rybízová a borůvková nebo švestková či hrušková povidla.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Když nemůžete do kavárny: Jak na výborný domácí brunch

Nenechte se negativně ovlivnit už pěkně dlouho trvajícími omezeními a dopřejte si krásné ráno, přestože nemůžete do oblíbené kavárny. Máme pár tipů, jak si doma připravit ten nejlepší dopolední brunch.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy