REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bavorské vdolky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další varianta oblíbených kynutých vdolků ochucených marmeládou nebo povidly a tvarohem.


Ingredience:
Rozpis na 12 vdolků:
400 ghladké mouky do těsta plus hladkou mouku na podsypávání
250 gmásla na smažení
100 gmásla
50 gcukru
15 gdroždí
180 mlmléka
2 ksvaječné žloutky
1 kscelé vejce
citronová kůra
špetka soli
Na dohotovení:
200 gtvrdého tvarohu na strouhání
dobrá marmeláda nebo povidla

Postup:

1. Nejprve si nachystejte kvásek z 1 dl mléka, kvasnic a lžičky cukru, ten dáme na teplé místo, aby hezky vzešel
2. Máslo necháme povolit, aby mělo pokojovou teplotu, utřeme do pěny a přidáme špetku soli, žloutky, vajíčko, citronovou kůru a cukr (pokud bude máslo chladnější, snadno se vám při zašlehávání vajec srazí, v tom případě misku, samozřejmě ne kovovou, vložte na 30 vteřin do mikrovlnky a máslo prostě rozpusťte, na chuti se nic nezmění)
3. Do směsi přidejte kvásek, vlahé mléko a v mikrovlnce (stačí asi 30 vteřin) ohřátou mouku, těsto důkladně propracujte, dobře vám poslouží i robot s hnětacími metlami, pokud by vám připadalo těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu vlažného mléka
4. Propracované těsto dáme asi na 40 minut kynout na teplé místo, přikryjeme ho utěrkou
5. Nakynuté těsto rozválíme na 1–
1,5 cm silný plát a kulatou formičkou (nebo sklenkou, hrníčkem…) vykrájíme jednotlivé vdolečky, ty klademe na pomoučené prkénko a necháme ještě asi 10 minut kynout
6. Mezitím si v kastrolku nebo na pánvi převaříme máslo, odstraníme z něj bílou pěnu
7. Jednotlivé vdolečky vkládáme do rozpáleného tuku tak, že do nich vždy před vložením uděláme důlek, smažení z každé strany trvá asi minutu
8. Hotové vdolky podáváme pokud možno ještě horké, potřené zavařeninou (ta stačí dát do důlku) a posypané strouhaným tvrdým tvarohem.

Doporučení:

Zavařeninu na vdolky volte opravdu dobrou s kousky ovoce, skvěle se hodí rybízová a borůvková nebo švestková či hrušková povidla.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy