REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bavorské vdolečky III.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smažené vdolečky z kynutého těsta, podávané potřené džemem a zakysanou smetanou smíchanou s tvarohem, posypané strouhaným tvarohem.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
20 gdroždí
1 ksvejce
1 ksžloutku
2 lžícekrupicového cukru
2 lžícemásla
2 lžícerumu
1/2 lžičkysoli
1/2 lžičkynastrouhané citronové kůry
250 mlmléka
olej na smažení
Na ozdobení:
2 kszakysané smetany
2 kssáčků vanilkového cukru
1 kspolotučného tvarohu ve vaničce
tvrdý tvaroh na strouhání
jahodový džem

Postup:

1. V misce na kvásek rozetřeme rozdrobené droždí s trochou cukru, přidáme polovinu vlažného mléka, lžíci polohrubé mouky, promícháme a na 10 minut dáme do tepla
2. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem do světlé pěny, přidáme, vejce, žloutek a prošleháme, přilijeme kvásek, rum, sůl, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, postupně pak přidáme polohrubou mouku i zbylé mléko a vše promícháme 3. Potom propracováváme vařečkou na hladké, vláčné těsto, aby se na povrchu tvořily puchýřky, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 45 minut kynout
4. Po vykynutí rozválíme na plát silný asi 1 cm, skleničkou vykrájíme kolečka a ta necháme ještě pod utěrkou 20 minut kynout
5. Do koleček uděláme druhým koncem vařečky důlek, vložíme důlkem dolů do hrnce s větším množství rozehřátého oleje (vdolečky musí plavat) a až začnou vdolky kolem krajů zlátnout, otočíme je a smažíme z druhé strany dozlatova
6. Usmažené vdolečky dáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk, pak do důlku dáme lžičku džemu, na něho vrchovatou lžíci zakysané smetany smíchané s tvarohem a vanilkovým cukrem a posypeme strouhaným tvarohem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy