Smažené vdolečky z kynutého těsta, podávané potřené džemem a zakysanou smetanou smíchanou s tvarohem, posypané strouhaným tvarohem.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
20 g | droždí |
1 ks | vejce |
1 ks | žloutku |
2 lžíce | krupicového cukru |
2 lžíce | másla |
2 lžíce | rumu |
1/2 lžičky | soli |
1/2 lžičky | nastrouhané citronové kůry |
250 ml | mléka |
olej na smažení | |
Na ozdobení: | |
2 ks | zakysané smetany |
2 ks | sáčků vanilkového cukru |
1 ks | polotučného tvarohu ve vaničce |
tvrdý tvaroh na strouhání | |
jahodový džem |
Postup:
1. V misce na kvásek rozetřeme rozdrobené droždí s trochou cukru, přidáme polovinu vlažného mléka, lžíci polohrubé mouky, promícháme a na 10 minut dáme do tepla
2. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem do světlé pěny, přidáme, vejce, žloutek a prošleháme, přilijeme kvásek, rum, sůl, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, postupně pak přidáme polohrubou mouku i zbylé mléko a vše promícháme 3. Potom propracováváme vařečkou na hladké, vláčné těsto, aby se na povrchu tvořily puchýřky, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 45 minut kynout
4. Po vykynutí rozválíme na plát silný asi 1 cm, skleničkou vykrájíme kolečka a ta necháme ještě pod utěrkou 20 minut kynout
5. Do koleček uděláme druhým koncem vařečky důlek, vložíme důlkem dolů do hrnce s větším množství rozehřátého oleje (vdolečky musí plavat) a až začnou vdolky kolem krajů zlátnout, otočíme je a smažíme z druhé strany dozlatova
6. Usmažené vdolečky dáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk, pak do důlku dáme lžičku džemu, na něho vrchovatou lžíci zakysané smetany smíchané s tvarohem a vanilkovým cukrem a posypeme strouhaným tvarohem.