REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bavorské vdolečky II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chutné vdolečky usmažené v oleji, servírované pocukrované, s povidly a šlehačkou.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
80 gmásla
70 gpískového cukru
30 gdroždí
2-3 ksžloutky
1 lžícerumu
1/4 lmléka
citronová kůra
špetka soli
švestková povidla na plnění
nastrouhaný tvrdý tvaroh
šlehačka na zdobení
sádlo nebo olej na smažení
trochu moučkového cukru na posypání

Postup:

1. Do misky dáme rozdrobené droždí, přisypeme 1 lžičku cukru a kapku vlažného mléka, měchačkou mícháme tak dlouho, až se droždí rozpustí, pak přidáme asi 100 g mouky, 1/
8 l vlahého mléka a rozmícháme v řidší těsto, připravíme si tak kvásek, povrch kvásku posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a dáme na 15 minut kynout
2. Do mísy dáme zbylou mouku, přidáme sůl, zbylý cukr a citronovou kůru, uprostřed mouky uděláme důlek a dáme do něj vykynutý kvásek, žloutky rozkvedláme ve zbylém vlahém mléce, postupně je za stálého míchání přiléváme k mouce, nakonec přidáme řídké vlahé máslo a vše zpracujeme v těsto, nezapomeneme přidat rum
3. Dobře propracované těsto poprášíme na povrchu moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme kynout, po vykynutí, jakmile zdvojnásobí svůj objem, těsto srazíme opětovným mícháním a dáme znovu kynout
4. Opět vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném válu na placku silnou asi 1 cm a okrouhlým vykrajovačem na koblihy vykrajujeme jednotlivá kolečka
5. Vdolky dáme na ubrousek posypaný moukou a necháme znovu kynout, po vykynutí uprostřed vdolečků promáčkneme důlek
6. Vdolečky smažíme zakryté pokličkou v hrnci ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku, jakmile se spodní strana vdolků dozlatova vysmaží, obrátíme a bez pokličky dosmažíme
7. Osmažené vdolky klademe na ubrousky, kde se zbavíme přebytečného tuku
8. Vdolky naplníme povidly, nastrouhaným tvrdým tvarohem a ozdobíme šlehačkou, nakonec je pocukrujeme.

Doporučení:

Naplněné a posypané vdolečky můžeme ještě přelít kysanou smetanou nebo jogurtem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy