Dáte kdykoli raději přednost dezertu před kouskem zeleniny? To se ale rozhodně nemusí vylučovat. Nevěříte? Vyzkoušejte Batátový cheesecake s mascarpone podle Jiřího Halamky
Ingredience:
500 g | batátů |
400 g | Mascarpone |
300 g | kakaových sušenek |
300 g | krupicového cukru |
250 g | másla |
200 ml | smetany |
4 ks | vejce |
vanilkový lusk |
Postup:
- Propíchané batáty předpečeme v troubě cca 45 minut na 180 °C. Pak z nich oloupeme slupku a rozmixujeme mixérem na pyré.
- Sušenky rozmělníme v mixéru a smícháme s rozpuštěným máslem. Touto směsí vysteleme dortovou formu a krustu na slepo předpečeme 10 minut v troubě.
- Mascarpone vyšleháme s batátovým pyré, cukrem, vejci a vanilkovými zrníčky. Vzniklou směs nalejeme na korpus.
- Pečeme 40 minut na 160 °C. Necháme 3 hodiny zchladnout.
- Zbytek vanilkového lusku povaříme ve smetaně.
- Cukr zahřejeme v pánvi na karamel a přilejeme smetanu. Svaříme v jemný karamelový krém.
- Jednotlivé porce batátového cheesecake podáváme s karamelovým krémem a vyšlehanou šlehačkou.
Recept k článku: Čtyři roční období pod pokličkou