Jedna z možností, jak zapéci půlky lilků naplněné zeleninovou směsí. Inspirace podle receptu z balkánské kuchyně, kde k takto zapečeným lilkům doporučují jako přílohu šafránovou rýži.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
2 ks | lilky |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
800 g | zvařených krájených rajčat |
5 lžic | propláchnutých rozinek |
5 lžic | olivového oleje |
4 lžíce | nasekané petrželky |
1 lžíce | třtinového cukru |
1 lžička | drceného římského kmínu |
1 lžička | mleté skořice |
šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu | |
špetka mletého chilli koření | |
čerstvě nameltý černý pepř | |
sůl |
Postup:
- Pod studenou tekoucí vodou opláchnuté lilky, překrojené podélně vydlabeme tak, aby jsem zachovali okraj dužiny se slupkou silný cca 0,5 cm
- Dužinu samotnou rokrájíme na kousky, ty osolíme a necháme 30 minut stát, zbavíme ji tak přebytečné vody a případné hořkosti, nakonec ji v sítu propláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme důkladně okapat
- V pánvi na olivovém oleji, použijeme tak 3 lžíce, orestujeme plátky cibule a česneku, nakonec i okapané kousky lilku
- Přidáme rajčata i s nálevem, rozinky, cukr, citronovou šťávu i kůru, petrželku, skořici, římský kmín a chilli koření, osolíme, okořeníme pepřem a dusíme tak 15 minut, až nám směs pěkně zhoustne, občas ji zamícháme
- Vydlabané lilky vyskládáme do zapékací misky, dužinu uvnitř lilků potřeme olivovým olejem a pak rozložíme podušenou směs
- Zaklopené pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut.
Takto upečený lilek podáváme například s rýží. Skvělá je šafránová rýže, která se k tomuto pokrmu velice hodí.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie: Naďa Indruchová