REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Balkánské plněné lilky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedna z možností, jak zapéci půlky lilků naplněné zeleninovou směsí. Inspirace podle receptu z balkánské kuchyně, kde k takto zapečeným lilkům doporučují jako přílohu šafránovou rýži.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
2 kslilky
4 ksstroužky česneku
2 kscibule
800 gzvařených krájených rajčat
5 lžicpropláchnutých rozinek
5 lžicolivového oleje
4 lžícenasekané petrželky
1 lžícetřtinového cukru
1 lžičkadrceného římského kmínu
1 lžičkamleté skořice
šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
špetka mletého chilli koření
čerstvě nameltý černý pepř
sůl

Postup:
  1. Pod studenou tekoucí vodou opláchnuté lilky, překrojené podélně vydlabeme tak, aby jsem zachovali okraj dužiny se slupkou silný cca 0,5 cm
  2. Dužinu samotnou rokrájíme na kousky, ty osolíme a necháme 30 minut stát, zbavíme ji tak přebytečné vody a případné hořkosti, nakonec ji v sítu propláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme důkladně okapat
  3. V pánvi na olivovém oleji, použijeme tak 3 lžíce, orestujeme plátky cibule a česneku, nakonec i okapané kousky lilku
  4. Přidáme rajčata i s nálevem, rozinky, cukr, citronovou šťávu i kůru, petrželku, skořici, římský kmín a chilli koření, osolíme, okořeníme pepřem a dusíme tak 15 minut, až nám směs pěkně zhoustne, občas ji zamícháme
  5. Vydlabané lilky vyskládáme do zapékací misky, dužinu uvnitř lilků potřeme olivovým olejem a pak rozložíme podušenou směs
  6. Zaklopené pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut.
Doporučení:

Takto upečený lilek podáváme například s rýží. Skvělá je šafránová rýže, která se k tomuto pokrmu velice hodí.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy