REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Babiččin velikonoční beránek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Velikonoční beránek pro malou až středně velkou formu.


Ingredience:
180 gpolohrubé mouky
100 gcukru krupice
80 gmásla
2 ksvajec
1 lžičkaprášku do pečiva
vanilkový cukr
citrónová kůra
rozinky na ozdobu
tuk na vymazání formy
polohrubá nebo hrubá mouka na vysypání formy
forma beránka
moučkový cukr na pocukrování

Postup:

1. Žloutky třeme asi čtvrt hodiny s cukrem a změklým máslem
2. Přidáme prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citrónovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků (v misce metličkou ušleháme z bílků sníh, bílek musí mít pokojovou teplotu!)
3. Těsto vlijeme do dobře tukem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě nejdříve 15 minut na 200 °C, potom teplotu zmírníme a pečeme asi 30 minut na 180 °C
4. Po upečení necháme beránka ještě chvíli ve formě, až se těsto trochu odtáhne od stěn, pak ho opatrně vyklopíme
5. Dvě rozinky dáme místo očí, jednu na čumáček a vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem.

Doporučení:

Beránka můžeme také potáhnot bílou cukrovou nebo třeba čokoládovou polevou.

Poznámka:

Recepty na polevy najdete v kapitole: Polevy, sladké krémy.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy