Velikonoční beránek pro malou až středně velkou formu.
Ingredience:
180 g | polohrubé mouky |
100 g | cukru krupice |
80 g | másla |
2 ks | vajec |
1 lžička | prášku do pečiva |
vanilkový cukr | |
citrónová kůra | |
rozinky na ozdobu | |
tuk na vymazání formy | |
polohrubá nebo hrubá mouka na vysypání formy | |
forma beránka | |
moučkový cukr na pocukrování |
Postup:
1. Žloutky třeme asi čtvrt hodiny s cukrem a změklým máslem
2. Přidáme prosátou polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, citrónovou kůru a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků (v misce metličkou ušleháme z bílků sníh, bílek musí mít pokojovou teplotu!)
3. Těsto vlijeme do dobře tukem vymazané a polohrubou nebo hrubou moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě nejdříve 15 minut na 200 °C, potom teplotu zmírníme a pečeme asi 30 minut na 180 °C
4. Po upečení necháme beránka ještě chvíli ve formě, až se těsto trochu odtáhne od stěn, pak ho opatrně vyklopíme
5. Dvě rozinky dáme místo očí, jednu na čumáček a vydatně pocukrujeme moučkovým cukrem.
Beránka můžeme také potáhnot bílou cukrovou nebo třeba čokoládovou polevou.
Poznámka:Recepty na polevy najdete v kapitole: Polevy, sladké krémy.