Tento recept na úžasný křupavý chléb připravil Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.
Ingredience:
1. den | |
Kvásek biga: | |
750 g | mouka hladká |
350 g | voda |
20 g | droždí |
2. den | |
150 g | mouka hladká |
250 g | voda |
20 g | medu anebo sladu |
12 g | soli |
Postup:
- První den uhněteme hodně tuhé těsto, kvásek biga. Necháme dobře přikryté, nejlépe kuchyňskou fólií, v pokojové teplotě přes noc, ideálně na 16 – 18 hodin
- Nůžkami vykynutý kvásek rozstříháme na menší kousky a přidáme zbývající ingredience. Pomalu začneme hníst, dokud se všechny přísady nespojí a pokračujeme v hnětení, dokud nedosáhneme řidšího leč nelepivého těsta
- Přendáme na kuchyňskou desku a necháme 20 minut odpočívat. Poté těsto “přeložíme”, a to tak, že z každé světové strany jej maličko povytáhneme a složíme zpět přes prostředek těsta na opačnou stranu. Tento postup opakujeme 2 – 3 krát každých dvacet minut. Těsto kompletně změní konzistenci a zhoustne. Nakonec jej posypeme moukou a vytvarujeme do tvaru ošatky, ve které bude kynout.
- Během kynutí předehřejeme troubu na 240 °C , vykynutý chléb vyklopíme na plech a ihned vložíme do horké trouby, na jejíž dno vlijeme 100 ml vařící vody. Ihned uzavřeme a snížíme teplotu na 220° C . Pečeme asi 30 minut.
- Hotový chleba má tmavě zlatou barvu a zvoní při poklepu na spodní část. Jedná se o skvělé pečivo, ideální jen tak, s máslem či na suché toustování.
Při překládání zapracujeme sušené ovoce či vlašské ořechy. Výborně chutná i s kousky sýru typu gouda.
Poznámka:Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr, který se po několika letech působení a sbírání zkušeností v zahraničí, vrátil zpět do ČR. V Anglii vedl například tým cukrářů a pekařů pro obchodní dům Harrods. Nyní můžete jeho um ochutnat v CakeShop Prague v Celetné 11.