REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rané brambory, lehce stravitelná a zdravá příloha

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Víte, jaký je rozdíl mezi ranými a pozdními bramborami? Ne? Tak tento článek je právě pro vás!


Škola vaření - Rané bramboryRané brambory z dovozu se objevují na našich pultech již v dubnu, domácí odrůdy přicházejí na trh mnohem a mnohem později. Přikryté na poli fólií, za příznivých klimatických podmínek, se v zahraničí sklízí již za 90 dní po sadbě! Hlízy se sklízí ještě před dozráním, proto je slupka raných brambor tak tenká a snadno se loupe. Rovněž jsou pro ni charkteristické zelené skvrny, pokud je hlíza pouze zelená, raději ji vyhodíme.

Rané brambory jsou velmi chutné a krásně voní, nesmí se však, narozdíl od pozdních brambor, dlouho skladovat.

Starší rané brambory jsou zatuchlé, nevýrazné až vodnaté chutě, proto si je rozhodně nekupujeme do zásoby! Na temném, suchém a vzdušném místě vydrží bez ztráty kvality sotva 2 týdny.

Nové brambory při jejich tepelné úpravě nemusíme loupat, tenkou slupku stačí důkladně okartáčovat pod studenou tekoucí vodou. Vařené jsou skvělou chutnou přílohou k masům i zelenině. Potřené olejem a upečené v troubě podáváme spolu s tvarohem jako samostatný pokrm, nebo také jako přílohu k různě upraveným masům, především se hodí k minutkám.

Protože obsahují velmi málo škrobu, nehodí se na opékání, přípravu bramborové kaše ani na knedlíky!

Recepty z raných brambor:

Nové brambory s bylinkovým krémem Rané brambory v papilotě

Rané brambory s chilli omáčkou Nové brambory se zeleninou a uzeninou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy