REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Příběh kešu oříšku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.


Kešu oříšek roste na stromě, který se jmenuje Ledvinovník západní. Největší množství těchto stromů najdeme v afrických státech Mozambik, Tanzánie a Nigérie. V Africe se ovšem kešu oříšky téměř nezpracovávají. Většina z nich se proclí a na zpracování se vozí do továren v Indii a Vietnamu, odkud následně putují do všech koutů světa.

 

Ledvinovník západní

 

Jedno jablíčko, jeden oříšek

Ledvinovník plodí kešu jablíčka, na nichž se pak nachází nepukavé plody – kešu oříšky ve skořápce. Plod dozrává tři měsíce a zajímavostí je, že se na něm krátkou dobu nachází dva květy zároveň. Jeden odkvetlý patřící ke kešu oříšku a druhý patřící k jablíčku. Na jednom jablíčku je jen jeden oříšek. „Z jednoho stromu se po tříměsíčním čekání sklidí pouze 60-80 kg vyloupaných kešu ořechů. To jim pochopitelně navyšuje cenu. Při sklizni se však využívá i dužnatá část, tedy kešu jablíčka. Dělají se z nich levné džusy, něco jako mošt,“ říká Jana Kremlová, majitelka české firmy ALIKA, která se zabývá pražením suchých plodů.

Plody Ledvinovníku trhají sběrači pomocí tyček, které mají na konci připevněnou síťku na zachytávání jablíček. Evropanům kešu jablíčko obvykle připomíná spíše červenou papriku. Je velké zhruba jako dlaň dospělého člověka a na jeho konci se nachází malý skořápkový rohlíček s jedlým jádrem. Ten po oddělení od jablíčka putuje do primitivních továren, kde se ohněm nahřeje jeho skořápka. Tím se naruší, a poté je okamžitě zchlazena pramínkem vody. Správně by tak měla být ohněm narušená pouze skořápka a oříšek uvnitř by měl být v jednom kuse, bílý a nepoškozen.

 

Kešu jablíčka

 

Nikdy nejsou tak úplně raw

Dále přijde na řadu dělnice, která ručně pomocí kamenů rozbíjí skořápku a vyndává kešu oříšky. V tuto chvíli mají oříšky ještě poslední tenkou červenou slupku. Sloupává ji rukama či nožem druhá dělnice. Třetí dělnice následně oříšky třídí dle velikosti a zabarvení do systému barevných plastových misek. V Evropě na to máme sorty, v Indii se třídí podle zraku dělnic. „Roztříděné ořechy se dají na plechy a vloží do trouby na dosušení při teplotě 60-70 °C. Proto by oříšky neměly být řazeny mezi raw potraviny. Sušení je totiž dáno mezinárodní normou, podle níž má každý ořech předepsanou vlhkost, aby se v něm netvořily škodlivé mikroorganismy,“ upřesňuje Jana Kremlová z firmy ALIKA. Posledním krokem při procesu zpracování nature podoby ořechů je tzv. fumingace. Jedná se o krátké napuštění plynem, který zabrání výskytu jakýchkoliv červů a hmyzu.

Ořechy se vakuované ve velkých přepravních baleních pošlou do cílových destinací, kde jsou v této přírodní podobě prodávány. Případně dále zpracovávány pražením, solením, obalováním v polevě, atd. Kvalita a cena ořechů se odvíjí od velikosti a barvy. Nejdražší jsou ty velké, bílé, bez uštípnutého kraje.

 

Zpracování kešu oříšků

 

Křupavost podle metody pražení

Existují dva druhy pražení, buď horkým vzduchem, nebo v oleji, dodává Jana Kremlová z firmy ALIKA: „Děláme oboje, ovšem co se trvanlivosti týče, je lepší pražení na oleji. Oleje zůstane v oříšku sice jen kolem jednoho procenta, ale zakonzervuje ho, takže bude dlouho křupavý. Zatímco při pražení horkým vzduchem se oříšek vysuší, proto má časem tendence do sebe vlhkost znovu nasávat a rychleji měknout.“

 

Kešu oříšky v plné kráse…

 

Kešu ořechy se v posledních letech stávají vyhledávanou surovinou zejména u příznivců zdravého životního stylu. Mají nižší obsah tuku než většina jiných ořechů a jako jediné nejsou alergenní. Jsou výborným zdrojem mědi a dobrým zdrojem fosforu, hořčíku, manganu a zinku. Dokonce se někdy používají jako přírodní antidepresivum.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy