REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Příběh kešu oříšku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.


Kešu oříšek roste na stromě, který se jmenuje Ledvinovník západní. Největší množství těchto stromů najdeme v afrických státech Mozambik, Tanzánie a Nigérie. V Africe se ovšem kešu oříšky téměř nezpracovávají. Většina z nich se proclí a na zpracování se vozí do továren v Indii a Vietnamu, odkud následně putují do všech koutů světa.

 

Ledvinovník západní

 

Jedno jablíčko, jeden oříšek

Ledvinovník plodí kešu jablíčka, na nichž se pak nachází nepukavé plody – kešu oříšky ve skořápce. Plod dozrává tři měsíce a zajímavostí je, že se na něm krátkou dobu nachází dva květy zároveň. Jeden odkvetlý patřící ke kešu oříšku a druhý patřící k jablíčku. Na jednom jablíčku je jen jeden oříšek. „Z jednoho stromu se po tříměsíčním čekání sklidí pouze 60-80 kg vyloupaných kešu ořechů. To jim pochopitelně navyšuje cenu. Při sklizni se však využívá i dužnatá část, tedy kešu jablíčka. Dělají se z nich levné džusy, něco jako mošt,“ říká Jana Kremlová, majitelka české firmy ALIKA, která se zabývá pražením suchých plodů.

Plody Ledvinovníku trhají sběrači pomocí tyček, které mají na konci připevněnou síťku na zachytávání jablíček. Evropanům kešu jablíčko obvykle připomíná spíše červenou papriku. Je velké zhruba jako dlaň dospělého člověka a na jeho konci se nachází malý skořápkový rohlíček s jedlým jádrem. Ten po oddělení od jablíčka putuje do primitivních továren, kde se ohněm nahřeje jeho skořápka. Tím se naruší, a poté je okamžitě zchlazena pramínkem vody. Správně by tak měla být ohněm narušená pouze skořápka a oříšek uvnitř by měl být v jednom kuse, bílý a nepoškozen.

 

Kešu jablíčka

 

Nikdy nejsou tak úplně raw

Dále přijde na řadu dělnice, která ručně pomocí kamenů rozbíjí skořápku a vyndává kešu oříšky. V tuto chvíli mají oříšky ještě poslední tenkou červenou slupku. Sloupává ji rukama či nožem druhá dělnice. Třetí dělnice následně oříšky třídí dle velikosti a zabarvení do systému barevných plastových misek. V Evropě na to máme sorty, v Indii se třídí podle zraku dělnic. „Roztříděné ořechy se dají na plechy a vloží do trouby na dosušení při teplotě 60-70 °C. Proto by oříšky neměly být řazeny mezi raw potraviny. Sušení je totiž dáno mezinárodní normou, podle níž má každý ořech předepsanou vlhkost, aby se v něm netvořily škodlivé mikroorganismy,“ upřesňuje Jana Kremlová z firmy ALIKA. Posledním krokem při procesu zpracování nature podoby ořechů je tzv. fumingace. Jedná se o krátké napuštění plynem, který zabrání výskytu jakýchkoliv červů a hmyzu.

Ořechy se vakuované ve velkých přepravních baleních pošlou do cílových destinací, kde jsou v této přírodní podobě prodávány. Případně dále zpracovávány pražením, solením, obalováním v polevě, atd. Kvalita a cena ořechů se odvíjí od velikosti a barvy. Nejdražší jsou ty velké, bílé, bez uštípnutého kraje.

 

Zpracování kešu oříšků

 

Křupavost podle metody pražení

Existují dva druhy pražení, buď horkým vzduchem, nebo v oleji, dodává Jana Kremlová z firmy ALIKA: „Děláme oboje, ovšem co se trvanlivosti týče, je lepší pražení na oleji. Oleje zůstane v oříšku sice jen kolem jednoho procenta, ale zakonzervuje ho, takže bude dlouho křupavý. Zatímco při pražení horkým vzduchem se oříšek vysuší, proto má časem tendence do sebe vlhkost znovu nasávat a rychleji měknout.“

 

Kešu oříšky v plné kráse…

 

Kešu ořechy se v posledních letech stávají vyhledávanou surovinou zejména u příznivců zdravého životního stylu. Mají nižší obsah tuku než většina jiných ořechů a jako jediné nejsou alergenní. Jsou výborným zdrojem mědi a dobrým zdrojem fosforu, hořčíku, manganu a zinku. Dokonce se někdy používají jako přírodní antidepresivum.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy