REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pokrmy z masa zvěře srstnaté drobné

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sem patří divoký králík a zajíc. Nejchutnější maso má zajíc do stáří deseti měsíců. Divoký králík má jemné, bílé s lehce stravitelné maso, které nemá ostře zvěřinovou příchuť, příznačnou pro ostatní zvěřinu.


Zajíc

Průměrná váha zajíce je 3 až 3,50 kg. Nejchutnější maso má zajíc do stáří deseti měsíců. Stáří zajíce se zkouší na sleších, které jsou u mladých zajíců a dají se snadno natrhnout. Dále má mladý zajíc na břiše jemnou, nízkou srst, kdežto starší zajíc ji má delší a hrubou. Také malá bulka na vnitřní straně předních běhů je neklamným znakem mladého zajíce. Jde-li o staženého zajíce, poznáme jeho stáří podle hřbetních blan, které jsou u mladého zajíce tenčí, průsvitnější a dají se snadno odstranit.

Odleželého zajíce stáhneme z kůže, vyvrhneme (není-li ovšem již vyvržen, jak se stává ihned po ulovení za teplého počasí), jedlé vnitřnosti neboli drob (plíce, srdce, játra a ledvinky) oddělíme a žluč z jater opatrně odstraníme. Pak zajíce rozrušíme, a to na přední polovinu, ke které patří hlava, krk, hrudí a plece s kostí, a na zadní polovinu s oběma kýtami a hřbetem. Před tepelnou úpravou je nutno zadní polovinu zajíce, tj. kýtky se hřbetem odblanit. Přední půlku zajíce bereme na vaření a dušení, zadní půlku hlavně na pečení.

Drob je vhodný (syrový) do paštik a vařený na hašé. Mimoto můžeme játra, popř. i ledvinky dusit na slanině nebo péci na cibulce. Důležité však je, abychom nejenom maso, ale i vnitřnosti, zejména ledvinky, dokonale zbavili sádla, neboť při tepelné úpravě nepříjemně páchne.

Králík divoký

Divoký králík má jemné, bílé s lehce stravitelné maso, které nemá ostře zvěřinovou příchuť, příznačnou pro ostatní zvěřinu. Velikostí se podobá polovzrostlému zajíci. Srst mívá zpravidla hnědošedou, může však být i jinak zbarven. Slechy má podstatně kratší než zajíc. Stáří králíka se pozná podle slechů tak, jako u zajíce, a podle předních běhů; u mladého králíka se dají slechy snadno natrhnout a přední běhy pohodlně rukou zlomit.

Odleželého králíka stáhneme z kůže, vyvrhneme, jedlé vnitřnosti neboli drob (plíce, srdce, játra a ledvinky) oddělíme a žluč z jater opatrně odstraníme. Pak králíka rozrušíme, a to na přední polovinu, ke které patří hlava, krk, hrudí a plece s kostí, a na zadní polovinu s oběma kýtami a hřbetem. Před tepelnou úpravou je nutno zadní polovinu králíka, tj. kýty se hřbetem odblanit. Přední půlku bereme na vaření a dušení, zadní půlku hlavně na pečení.

Drob je vhodný (syrový) do paštik a vařený na hašé. Mimoto můžeme játra, popř. i ledvinky dusit na slanině nebo péci na cibulce. Důležité však je, abychom nejenom maso, ale i vnitřnosti, zejména ledvinky, dokonale zbavili sádla, neboť při tepelné úpravě nepříjemně páchne.

Dle Viléma Vrabce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy